V nejbližších dnech má dojít k její kolaudaci. „Čekáme na stavební řízení. Před měsícem jsme si podali žádost. Mělo by se uskutečnit nadcházející úterý," uvedl správce lyžařského areálu Jaroslav Stávek s tím, že jim ještě zbývá dodělat některé venkovní úpravy.

Z této zprávy mají radost také pravidelní návštěvníci areálu. „Je velká výhoda mít vhodné podmínky pro lyžování tak blízko domova. Odpoledne se sbalíme a do půl hodiny jsme na svahu, žádné dlouhé cestování. Jezdím se tam vydovádět, mladší sourozenci rozjezdit na větší kopce. Když byli menší, absolvovali v Němčičkách i začátečnické lekce," zmínila například Diana Slámová z nedalekých Velkých Bílovic.

Zimní sezonu většinou v Němčičkách otevírají lyžařskou školou první prosincovou sobotu a neděli. Týden předtím pořádá provozovatel areálu burzu lyžařské výstroje a výzbroje. Zájemci si mohou rovněž zdarma zalyžovat na umělém povrchu. „Umělou hmotu položíme na svah už někdy v polovině října. Budeme na to mít dvou až třídenní brigádu. Účastní se jí obvykle asi šedesát až sedmdesát dobrovolníků," přiblížil Stávek.

K požáru budovy lyžařského vleku došlo ve druhé polovině dubna. Hasiči vyloučili, že by za jeho vznik mohla závada na elektroinstalaci. Případ však doposud není uzavřený, řeší jej policie. „Je stále v šetření. Vyšetřovatel momentálně čeká na výsledky odborné expertizy. Ty mohou potvrdit, zda někdo budovu zapálil úmyslně či nikoliv. Zatím se k tomu tedy nelze vyjádřit," řekla ve středu mluvčí břeclavských policistů Kamila Haraštová.

Vybrali desetitisíce

Náklady na opravu budovy se vyšplhaly oproti původním předpokladům až ke čtyřem milionům korun. Nahrazovaly se poničené střešní krovy 
a sádrokartony. „Možná nějaké peníze ušetříme, protože některé práce jsme si dělali sami brigádně, ale nemáme to ještě sečtené dohromady," ozřejmil Stávek.

Právě brigádníci byli pro provozovatele areálu cennou pomocí. Udělali spoustu vedlejších prací, navíc obyvatelé Němčiček uspořádali také peněžní sbírku. „Máme zřízené konto pomoci. Obyvatelé přispěli a stále přispívají. Jsme rádi. Je na něm aktuálně kolem šedesáti, sedmdesáti tisíc korun," spočítal Stávek.

Objekt není opravený přesně podle původní podoby. Bylo potřeba udělat některé aktuální změny. „Podle nových předpisů jsme museli nově zřídit i místnost pro vozíčkáře a sociální zázemí pro ně," zmínil Stávek.

MICHAL HRABAL