„Předevčírem jsme zasněžovali už od pěti hodin odpoledne asi do půlnoci. Pak šla teplota nahoru, tak jsme toho museli nechat. Z pondělka na úterý jela děla celou noc. A v nejbližších dnech to vypadá, že je budeme pouštět někdy po půlnoci," řekl v úterý správce lyžařského areálu v Němčičkách Jaroslav Stávek.

V úvodu týdne už měli Němčičtí zasněženou spodní třetinu nejníže položené sjezdovky ve střední Evropě. „Když bude počasí přát, už tento víkend bychom ji mohli mít pod sněhem celou. Hlásí mrazy, vypadá to dobře," pochvaloval si šéf němčičského Sokola, který 350 metrů dlouhou sjezdovku mezi vinohrady provozuje.

Brzká sněhová pokrývka ho těší o to víc, že právě o víkendu začnou v Němčičkách lyžařské kurzy. Na sněhu.

„Na svahu máme rozmístěných pět sněhových děl. V rezervě ale máme i další, o něco starší. Kdyby se některé z používaných pokazilo, jsme připraveni nahradit ho záložními," sdělil Stávek.

Děla pouští Němčičtí většinou až přes noc nebo nad ránem, kdy teplota klesá dolů. „Zasněžovat se sice dá i při minus dvou stupních, ale musí být malá vlhkost vzduchu. Když je velká, ani minus pět nestačí," vysvětlil. (šup)