Podle ní se majitelé karavanů mylně domnívají, že po letitém užívání patří pozemek jim. Nacházejí se hlavně na jižním břehu horní nádrže. Právě ten by se měl přitom změnit na biokoridor. „Uskutečnění tohoto záměru však brání majitelé přístřešků. Někteří mají dokonce samostatný přístup k vodě," uvedla Tomíčková. Na severním břehu se nachází autokemp Merkur 
a také vodní park Aqualand Moravia.

Lhostejné není řešení aktuální situace ani vedení pasohláveckého obecního úřadu. „Pokud k tomu bude Povodí Moravy přistupovat takto plošně, bude to pro Nové Mlýny jenom dobře," řekla Břeclavskému deníku Rovnost tamní starostka Martina Dominová.

Obec si pronajala některé pozemky na jižním břehu horní nádrže, aby zachovala čistotu. Zbylé využívají lidé především pro komerční účely. Starostce vadí především nepořádek, který je mnohde k nepřehlédnutí. „V některých místech je to opravdu hrozné," posteskla si Dominová.

Odstranění karavanů však nebude pro vodohospodáře nic jednoduchého. Naopak. Většina z nich totiž nemá kola a nelze je proto považovat za vozidla. Z pohledu zákona se z nich staly věci. „Pokud je vůz (bez kol – pozn. red.) odstaven na soukromém pozemku, nemá majitel tohoto pozemku žádné legální pravomoci k odstranění takového vozu. Odtahová služba má povinnost odtah vozu odmítnout. A pokud to udělá vlastník pozemku svépomocí, může čelit žalobě majitele vozu za poškození cizího majetku," uvedla Jarmila Zborovská ve Zpravodaji, který vydává Povodí Moravy.

Vodohospodáři nejsou v konfliktu jenom s majiteli příbytků, ale také s rybáři, kteří jim brání v přístupu k vodě.

MICHAL HRABAL