Dokončování terminálu, k němuž vede nový kruhový objezd ve Stromořadní ulici, v pondělí potvrdil břeclavský místostarosta Jaroslav Parolek. „Výstavba jde do finále. Slavnostní otevření plánujeme na poslední zářijovou sobotu o půl třetí odpoledne. Oficiální zahájení plného provozu pak připadá hned na druhý den, tedy neděli," řekl Parolek. Hned v tento den se podle něj do nového dopravního centra přesunou všechny autobusové linky.

12zastávek bude mít nový přestupní terminál v Břeclavi. Čtyři pro městskou hromadnou dopravu, šest pro dálkové i regionální linky, jednu pouze pro výstup a jednu jako náhradní autobusovou dopravu za vlak.

Dělníci už na terminálu dokončují poslední úpravy. Namontovali informační tabule, na řadě jsou lavičky a koše, které dodalo město. „Postupně kolaudujeme všechny stavby. Nevidím nic, co by mohlo ještě ohrozit otevření terminálu. Vše bychom měli stihnout včas," ujišťoval v pondělí místostarosta.

Nový přestupní terminál je zastřešený ocelovou konstrukcí a poplastovanými plechy. „Denně ho využije až patnáct tisíc lidí. Jedná se o přibližně šest set vlakových a autobusových spojů," oznámila mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Vlakové a autobusové nádraží dosud dělilo zhruba 250 metrů a rušná silnice. Nové řešení je spojí. „Já sice nejezdím nikam pravidelně, ale rozhodně to teď vypadá lépe než předchozí autobusové nádraží. Tohle je pro okresní město více reprezentativní," chválila nový terminál obyvatelka Břeclavi Jitka Sýkorová.

Se starým autobusovým nádražím má město také plány. „V budoucnu z něj chceme udělat velké záchytné parkoviště," prozradil Parolek.

Stavba přestupního terminálu začala loni na jaře. Původní projekt počítal s částkou až sto dvacet milionů. Nakonec výstavba spolkla zhruba šedesát milionů.

ANETA BERÁNKOVÁ