Nechybí u toho ani nezničitelný žokej Josef Váňa. Jak Napoleon shlížel na děj svých bitev, on zase návštěvníkům komentuje trénink kavalerie. Dva závodní koně tryskem uhání podél diváků a ladně překonávají překážky. „Tady to prostředí dobře znám. Pan Mikulecký umístil koně na dobrém místě, potvrzují to výsledky stáje," skládá kompliment podnikateli z Břeclavi.

Zároveň Váňu mrzí, že poslední dobou je problém ke koním dostat mladé lidi. Na Novém dvoře se ovšem v ten den takových schází hodně.

Od ovcí ke koním

Za fotku s legendou dostihového sportu je ráda osmnáctiletá Kamila Krutáková. „Rekreačně jezdím na koních od tří let. Mým snem je osedlat si takové závodní koně, jaké tady dnes předvedli. Byli skvěle připravení," hodnotí jejich formu.

Přímo na statku je premiérově zpřístupněná rotunda. Zájemci se uvnitř z informačních panelů dozvídají, že Nový dvůr vznikl jako statek pro chov ovcí druhu merino. Později přibylo dvacet krav vzácného bernského plemene. Krávy vystřídal v roce 1865 chov dostihových koní pro knížecí dvůr rodu Lichtenštejnů. „Jako děti jsme sem kdysi chodívaly pěšky z Valtic. Pamatuji si tady velkou studnu, kterou už tu ale nevidím," rozhlíží se kolem sebe Jarmila Pulkrábková.

Co přehlédnout nejde, jsou děti a kočárky, jimiž se to v areálu jen hemží. Aby ne, kromě atrakcí, poníků či projížděk na kočárech lákají malé ratolesti i soutěže.

Markéta Valentová z Velkých Bílovic právě fotí dceru a syna, jak hází tenisáky na přesnost. „Jsme tady celá rodina. Teď si půjdeme pro podpis pana Váni," usmívá se.

Osminásobný vítěz Velké pardubické rozdává autogramy spolu s žokejem Janem Faltejskem, jenž zase opanoval poslední tři ročníky závodu. Oba jsou v Novém dvoře na roztrhání.

V programu akce je také dražba podepsaných dresů hokejistů Jaromíra Jágra a Jakuba Voráčka. Výtěžek pomůže nemocným dětem.

Statek sice slouží k chovu koní, v areálu přesto od soboty nově funguje také informační centrum. A lidé mají možnost podívat se i na plány náročné opravy komplexu. „Nový dvůr bude otevřený návštěvníkům do konce letní sezony," zve na závěr Mikulecký.