Dominik ze sdružení Pro Region je přesvědčený, že město nemá být tím, kdo bude rozhodovat o osudu podobných investic. „Když nám na zasedání rady projekt představili, řekli jsme jim, že k nim město bude přistupovat nestranně jako ke všem ostatním investorům," sdělil na začátku týdne starosta.

Lídrovi opozičních Mladých a Neklidných Jakubu Matuškovi ale přijde takový přístup alibistický. „Role města má být podle mě při tak velkých investicích významná. Je povinností radnice bavit se s investorem a vyjednávat o možných podmínkách," uvedl Matuška.

Zhruba čtyřistamilionová investice počítá s vybudováním Kauflandu, Uni Hobby nebo OBI i dalších menších obchodů, restaurace, mycí linky pro auta a hřiště. A také úpravou křižovatky třídy 1. máje a ulice U Nemocnice se samostatným odbočovacím pruhem vpravo ve směru od Poštorné. „Nelíbí se mi přístup, že investor předloží dopravní řešení s jasnými čísly, a lidé řeknou: já tomu nevěřím. To není argument. Někdo může namítnout, že papír snese vše, ale to by pak nepostavil nikdo nic," reagoval na emotivní diskuze Dominik.

Navrhují referendum

Ostrá vyjádření ze strany odpůrců projektu vadí i jednateli developerské firmy Zdeňku Přichystalovi. „Už to začínám brát docela osobně. Ať druhá strana ukáže výpočty, jak jsme to udělali my. Věcné argumenty proti zatím nepředložil nikdo," zdůraznil Přichystal.

Matuška je toho názoru, že rozhodnout by měli Břeclavané v místním referendu, pro jehož vyhlášení nyní pomáhá sbírat podpisy. „Naše aktivita není namířená proti investorům, i když já osobně se supermarketem místo Tranzy bez obchvatu nesouhlasím. Hlavní problém je ale v připravované změně územního plánu, která otevře možnost výstavby dalších obchodních center ve městě. Lidé by měli v přímém hlasování jasně říct, jestli jsou pro, nebo ne," míní Matuška.

Obří investice
Výstavba nového obchodního centra v areálu bývalé Tranzy má přijít na zhruba 400 milionů korun. Kaufland podle developerské firmy investuje zhruba 150 milionů korun, hobby market podobnou částku.