Zprávu potvrdil i starosta okresního města Pavel Dominik (Pro Region). „Dnes je mi naprosto jasné, že rok 2017 je ohledně začátku fyzických prací na obchvatu naprosto nesmyslný. Reálnější je skutečně termín o pět let vzdálenější. Příprava stavby je velmi složitá a řešit je mimo jiné potřeba věci okolo ochrany přírody. Kolem toho by se měla konat jednání s Lesy České republiky," reagoval Dominik.

Podle poznatků, které má k dispozici, je i rok 2022 termínem, k němuž se lze upnout v případě, že nenastanou žádné výrazné komplikace. Stavební povolení by v takovém případě mělo být na světě kolem let 2018 či 2019.

Poslední informace o začátku stavby se objevila ve veřejně přístupném dokumentu Ředitelství silnic a dálnic. „Nic aktuálnějšího zatím není," potvrdila platnost zprávy mluvčí společnosti Nina Ledvinová.

Jedním z těch, co nad vzdálenými daty nevěřícně kroutí hlavou, je Břeclavan Radek Hlavenka. „To je katastrofální, doufal jsem, že to bude dříve. Přejet z centra města do Poštorné zabere za současného stavu hodinu. To za Břeclav nikdo nebojuje?" ptal se muž.

Peníze na výkup

Kvůli obchvatu, který by měl ulevit přetížené dopravě v okresním městě, spojili síly valtičtí poslanci Miloslav Janulík (ANO 2011) a Jiří Petrů (ČSSD). Druhý jmenovaný se ve čtvrtek nechal slyšet, že klíčovým se stane rok 2016. „Tehdy končí platnost některých povolení. V případě, že by se práce nezahájily, musela by se celá procedura včetně posuzování vlivu na životní prostředí a územní rozhodnutí zařizovat znovu. Práce za dva tři roky by přišla vniveč," upozornil Petrů.

Připustil možnost, že by budování začalo na etapy. „Nemusí jít hned o asfaltování silnice, potřeba je například několik mostů. Nedovedu si představit, že Ředitelství silnic a dálnic nechá povolení propadnout. Podle kolegy Janulíka se už zajišťují peníze na výkupy pozemků," pokračoval poslanec.

Věra Hoderová z brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic ujistila, že povolení propadnout nenechají. Lze je prodloužit, či stavbu zahájit správně. Jinak se ale přiklání ke zveřejněnému datu. Platí tak rok 2022. „Termíny si hlídáme," ujistila Hoderová.

Obchvat má vést jižně od okresního města, kde mimo jiné překoná řeku Dyji a řidiči se z něj napojí na silnice vedoucí do Rakouska či na Valtice. Investorem uváděné náklady přesahují miliardu korun. O stavbě se mluví a jedná od devadesátých let. „Jsem už skeptický, ale nadále věřím, že se ho dočkáme," podotkl řidič Hlavenka.

A starosta Dominik doplnil. „Jde o velmi významnou investici státu a Ředitelství silnic a dálnic. Město se může tvářit jak chce, ale naše možnosti jsou velmi omezené. Vzájemně informovat bychom se měli přibližně každé dva měsíce."