„Stavební práce vrcholí, ale do jejich skončení zbývají ještě tři měsíce," oznámil Jan Kindermann, koordinátor projektu 10 hvězd – revitalizace židovských památek, který spadá pod Federaci židovských obcí.

Ve své plné obnovené kráse se jedna z mikulovských dominant otevře zájemcům ale až na podzim. „Přestože stavební a restaurátorské práce skončí v červnu, ještě do září bude co dělat. Cílem projektu je totiž vytvořit výstavní prostory a přilákat tak další návštěvníky," uvedl Kindermann.

Sezónní výstavy, koncerty, workshopy a také projekce doplní stálou expozici, kterou v židovské památce věnují rabi Löwovi a židovské vzdělanosti Moravy. „Výstava o rabi Löwovi je na místě. Dlouho v Mikulově působil. Navíc bylo město řadu let židovským centrem," poznamenal Kindermann.

Slavnostní otevření synagogy se uskuteční v pátek čtvrtého října. „Tímto dnem budou též zahájeny Dny židovské kultury v Mikulově, v rámci nichž budou přístupné také ostatní památky někdejšího židovského města – hřbitov, obřadní síň a rituální lázeň," pozvala Dana Massowová, historička mikulovského regionálního muzea, které synagogu provozuje.

Nešetrné opravy

Synagoga v Mikulově se opravovala už v sedmdesátých a osmdesátých letech, ale dost nešťastně. „Byla zbořena zimní modlitebna i schody na ženskou galerii, hebrejské nápisy v hlavní síni překryla nová výmalba, odstraněn byl svatostánek, aron-ha-kodeš – dílo barokního sochaře Ignáce Lengelachera," vyjmenovala nešetrné zásahy Masowová.

To vše by měla současná oprava navrátit do původní podoby. „Abychom se co nejvíce přiblížili stavu z dvacátých a třicátých let, vycházeli jsme z tehdejších plánů a dobových fotografií," uvedl Kindermann s tím, že zajímavost přinesl i architektonický průzkum. „Ověřil, jak byl svatostánek postavený. Našla se i původní dlažba z bílého vápence," přiblížil koordinátor.

Úpravu synagogy sleduje se zájmem i členka Spolku přátel židovské kultury v Mikulově Marie Leskovjanová. „Jsem ráda, že zrovna synagoga v Mikulově spadá do projektu obnovy židovských památek," řekla.