Vyprodáno. Toto slovo píše slečna u jednoho ze soutěžních stánků na ceduli. Před chvílí vydali poslední porce hovězího guláše. „Asi jsme ten guláš uvařili dobře, protože byl za chvíli pryč. Každý jsme měli svoji úlohu, někdo krájel, někdo radil. Ženy navíc ještě napekly koláče," říká Pavel Příkazský z Tvrdonic. Společně s přáteli z Prušánek, Kostic a Lanžhota vaří u hotelu Zámeček v Mikulově poprvé.

NUTNÁ OMEZENÍ

Jednotlivé soutěžní týmy nabízí kromě hovězí pochoutky také mexický, staročeský či pikantní guláš. „Ochutnali jsme už tak pět. Nejvíce nám chutnaly ty lehce pikantní a taky z mladého býčka. Těšíme se, že vše ještě spláchneme mladým vínem," vypráví Kamila Vondrová, která přijela do města pod Pálavou společně s přítelem. A míří pro další porci.

Právě víno, konkrétně Moravské božolé, je druhé z hlavních lákadel. „Máme pět set lahví božolé, ale už pomalu mizí. Stejně jako se vyprazdňují kotlíky. Rok od roku je tady více lidí. Letos jsme zavedli i symbolické vstupné padesát korun, ale neodradilo. Je tady zhruba tři tisíce lidí podle prodaných lístků," odhaduje hlavní organizátor gulášfestu Josef Ševčík.

Ten musel kvůli velkému zájmu ze strany soutěžních týmů omezit počet ostatních stánků. „Zrušili jsme asi dvacet z nich, kde chtěli prodávat balonky, šperky či různé druhy sýrů. Všichni by se sem prostě nevlezli. A to k nám letos nedorazili pravidelní účastníci ze Slovenska, protože si mysleli, že bude škaredě. Ale asi to počasí máme domluvené někde nahoře," usmívá se.

Areálem zní živá kapela. Tak tomu bude až do večerních hodin. „Program pokračuje i bez guláše. Máme tady i další jídla," ujišťuje organizátor. Návštěvníci přihlíží i soutěži v „gůlání" sudu či klání o největšího jedlíka. Tím se tentokrát stává Zdeněl Mlčoch z Prahy. Cenu za nejlepší guláš si zase odnáší parta žen z Mikulova a Bavor.