Získat lístek je pro návštěvníky trochu kumšt. Prohlídky jsou vyprodané dlouho dopředu a vstupenky je třeba si rezervovat na jméno. „Byla jsem tady už loni a moc se mi akce líbila. Témata se mění, což je dobře. Je to vtipné a zajímavé. Velkou roli hraje prostředí, ve kterém se to celé odehrává," říká ještě před zahájením Ivana Švecová z Podivína.

Svalnatý Herkules

Skupina, jejíž je součástí, má přibližně padesát členů. Po pár minutách už se sály otřásají smíchem. Herci, kterými jsou mladí ledničtí průvodci, srší nápaditostí, sebevědomým výstupem, gesty a odpovídající mimikou. Až se nechce věřit, že nepatří k ochotnickým souborům. „Herectví tady nestuduje nikdo, jsme jen nadšenci," přikyvuje Eva Kučerová, kterou lidé vidí při závěrečné scéně.

Ty se sál od sálu mění. V každém je jiný hrdina, v každém jiný příběh odkazující na bájné příběhy a faktické historické události. Nechybí ani narážky na současnou politickou či společenskou situaci. Režijně se pod lákavou událostí podepisuje Tomáš Uher.

Zřejmě největší potlesk a u některých i slzy smíchů vyvolává scéna s Herkulem. Mladý muž s dokreslenými svaly na těle jako by paroduje současný hon po vypracovaných tělech a touhu po dokonalém zevnějšku. Líbá si bicepsy a do hry zatahuje i jednu z divaček. Nepřehrává, baví. A lidé bouří. „Celé je to ve velké nadsázce. Návštěvnost je velmi vysoká. Řadu zájemců ani neuspokojíme, protože kapacita je omezená. Dříve jsme dělali noční prohlídky jen jeden víkend, nyní dva. Další už ale nebudou, protože průvodci na konci měsíce končí a přijdou noví," míní lednická kastelánka Ivana Holásková.

Ačkoliv nadšenci v rolích antických postav předvádějí scény dohromady více než třicetkrát, zůstává v nich viditelný zápal. Nevypouští. „Velmi se tím bavíme, je to pro nás svátek. Těšíme se na to už od dubna," nezastírá Kučerová.

Až na nepatrné zaváhání vyšla i blesková výměna postavy Krakena. Ten původní musel z rodinných důvodů odjet, nový pak nastudoval roli za pár hodin. „Lidi jsou fantastičtí. Pochvalují si to, takže věříme, že jsou spokojení. Máme z toho skvělý pocit," dodává Kučerová.

Tak zase za rok.