„Srovnáváme rakouská vína a ta z moravského příhraničí. Z moravské strany jsou tady vína z Valtic, Mikulova nebo Sedlece. Vyhledáváme také speciální vína na obou stranách hranice. Přibližujeme je lidem komentovanými ochutnávkami,“ řekl ředitel festivalu Milan Sedláček.

Putování za vinaři, jak pořadatelé komentované degustace nazývají, probudily v lidech nadšení i pro méně tradiční vzorky. Třeba oranžové víno. „Lidé je na tomto festivalu pijí většinou poprvé. Dokonce jsou takoví, kteří ho ochutnají a odlejí, aniž by ho dopili, protože se jim nelíbí. Po komentáři najednou zjistí, že jejich potenciál je úplně někde jinde, než si mysleli,“ zmínil Sedláček.

Velkolepou podívanou na Znojemském historickém vinobraní byl kostýmovaný průvod a historická scéna, která připomněla návštěvu krále Jana Lucemburského ve Znojmě.
Nepoctivý šenkýř skončil v kašně, poběhlice dostaly milost. O vinobraní

Ze zvědavosti se přišel podívat do prostor zámecké jízdárny s manželkou a přáteli také Václav Etrych z Jičína. „Jsme tady vůbec poprvé. A zatím nám nejvíce chutnal Merlot barrique,“ prozradil Etrych, který na Břeclavsku tráví dovolenou.

Atmosféru ochutnávky vín dokresloval také hudební program. V pátek večer hrála návštěvníkům cimbálová muzika Cimbaltrio, v sobotu odpoledne zase cimbálová muzika Muzica Moravica, kterou večer vystřídala kapela Apollo. „Lidé upřednostňují ochutnávku v odpoledních a večerních hodinách. Podle mě se tady za dva dny vystřídá mezi patnácti sty a dvěma tisíci návštěvníky,“ odhadoval v sobotu odpoledne Sedláček.

Zpestřením letošního ročníku byl v sobotu od pravého poledne cyklistický závod ve Valticích.