Ledové letos nebude, bědovali ještě před pár dny jihomoravští vinaři. Bude. Kdo vydržel s nervy a neostříhal hrozny během nezvykle teplých a deštivých dnů, ve čtvrtek slízl zaslouženou smetanu. V čepicích a rukavicích. Jako Réva Rakvice.

„Mráz přišel na poslední chvíli, za pět minut dvanáct. Počasí letos ledovému víno nepřálo, o to více nás těší, že se to nakonec podařilo,“ neskrýval radost jednatel rakvické Révy Bronislav Průdek.

Kontrolovat teplotu a hrozny ve vinohradě byl ještě kolem půlnoci. „Teploměr ukazoval minus deset stupňů Celsia, což je ideální. Ráno se sice postupně mírně oteplilo, bylo mezi minus osmi až devíti, ale i to je pořád velmi dobré. Ke sběru stačí minus sedm stupňů,“ připomněl Průdek.

„Sbíráme od půl sedmé ráno. Je nás tady dobrých třicet. Ve vinohradě budeme tak do devíti, v pátek chceme pokračovat,“ prozradil Zdeněk Klíma, který měl největší partu sběračů, s nimiž na zmrzlé hrozny kdy vyrazil, na starosti.

Jen za čtvrtek nasbírali pracovníci Révy, zabalení od hlavy až k patě v teplém oblečení, vrchovatou vlečku zmrzlých hroznů odrůdy André. „Na to, jaké bylo v uplynulých týdnech počasí, je kvalita hroznů zatím vynikající,“ pochvaloval si Klíma.

„Pokud bude tak jako dnes, mohli bychom v pátek hrozny na ledové víno dosbírat. Předpověď nám přeje. Modré hrozny už máme doma, ve vinohradě zůstal ještě Ryzlink vlašský a Rulandské bílé,“ prozradil Průdek. Jak přiznal, zdravotní stav bílých hroznů je každopádně horší než v případě André.

V pátek v šest hodin ráno vyrazí na zmrzlé bobule také lidé z velkopavlovického vinařství Baloun. „Ve čtvrtek jsme nešli, riskli jsme to. Věříme meteorologům, kteří předpovídají, že v pátek má být teplota ještě o dva stupně nižší,“ vyjádřil se majitel vinařství Radomil Baloun.

Do terénu chce s nůžkami vyslat kolem třiceti střihačů. Ve vinohradech je čekají zmrzlé hrozny odrůd Cabernet Moravia a Svatovavřinecké. „Mohlo by toho být možná až sto metráků. Hrozny ale máme na více místech, tak uvidíme, jestli to zvládneme za jeden den. Kdyby ne, museli bychom pokračovat ještě v sobotu,“ ví Baloun.

Naopak bez ledového zůstane letos například mikulovské Vinařství Marcinčák. „Předpověď nevypadala dobře, proto jsme před čtrnácti dny všechny hrozny posbírali,“ konstatoval majitel vinařství Petr Marcinčák.