Když ve čtvrtek odpoledne procházel Bohuslav Barek hlavním vchodem boleradické radnice, k redaktorovi Břeclavského deníku prohodil: „Dveře klidně nechte otevřené. Ať lidi vědí, že mohou přijít."

Barek je od středečního večera novým starostou obce. Stal se jim v pětatřiceti letech a po měsíci „bezvládí" nahradil v Boleradicích odstoupivšího Drahomíra Hausnera. „Překvapení to není. Překvapením spíše bylo, že odešel Hausner. Obavy ale nemám, žádný účený z nebe nespadl. Věřím, že novému starostovi pomůže kolektiv," reagoval na volbu například tamní vinař Vladislav Šlancar.

Očekávání vnímá

Verdikt zastupitelstva byl ve středu jasný. Jedenáct z patnácti hlasujících zvedlo ruku pro Barka. Ostatní se zdrželi. „Lze říct, že jsem to čekal. Volba starosty se totiž nedá řešit v jeden den," oznámil Barek, jemuž protikandidát na uvolněné křeslo chyběl.

Pro čerstvě zvoleného starostu začíná náročná mise. Má nahradit muže, který se ještě před pár měsící zdál pro Boleradice jako ideální představitel. Třeba opoziční zastupitel Jan Koráb se netajil tím, že najít nástupce Hausnerových kvalit, bude velmi složité. Barek doufá, že je tím pravým. „Vnímám to. Sám jsem také zdůraznil, že bych chtěl pokračovat v jeho šlépějích. Doufám, že se mi alespoň z části podaří dorovnat laťku, kterou nastavil," sdělil Barek.

V pětatřiceti letech je jedním z nejmladších lidí, kteří se na Břeclavsku stali starostou. V Boleradicích je druhým nejmladším členem zastupitelstva. Obavy z možných narážek na nezkušenost odmítá. „Myslím, že jsem dostal důvěru i proto, že jsem mladý a je potřeba volit mladé lidi. Doufám, že v sobě najdu správnou vervu a dokážu, že jsem správnou volbou," řekl Barek.

Změna nastala také na postu místostarosty a ve složení rady. Do pozadí ustoupil například dřívější druhý muž Boleradic Ladislav Horák, jenž obec vedl v dubnu poté, co se Hausner postu zřekl. Nyní je z něj zastupitel. „Pan Barek mě přesvědčil svou inciativou, mladým elánem a chutí do práce. Hlasoval jsem pro něj. Že už nejsem místostarostou beru tak, že si od toho spíše odpočinu," řekl Horák, kterého v křesle nahradil Libor Hřib, dosavadní člen rady.

Barek si nejbližšího spolupracovníka pochvaluje. „Je to zkušený člověk, který je v oboru delší dobu a zajímá se o chod obce," pronesl starosta na Hřibovu adresu.

Předchozí starosta Hausner, jenž se pozice vzdal kvůli návratu k bývalému zaměstnavateli, zůstal v radě. V té zasedne také s Milanem Novotným a Jaromírem Sedláčkem. „Jsem rád, že pan Hausner zůstal jako radní. Souhlasil a já jsem mu vděčný. Nerad bych ho ztratil z týmu, který teď bude sedět na boleradické radnici," dodal Barek.

A mise v čele obce začala.