Před pár minutami jsme podpisové archy předali tajemníkovi městského úřadu, hlásil v pátek lídr opozičních Mladých a Neklidných Jakub Matuška. Neskrýval spokojenost. Podmínku, tedy sesbírat přes dva tisíce podpisů za vypsání referenda o další výstavbě nákupních center kolem průtahu Břeclaví, totiž s dalšími aktivisty splnili za pouhé dva týdny.

K pátečnímu dni už měli k dispozici na 2700 podpisů. „Jsme z reakce veřejnosti poměrně nadšení. Takovou míru zájmu jsme nečekali," vyjádřil se Matuška.

Za aktivitou nazvanou Naše Břeclav stojí opoziční zastupitelé z Mladých a Neklidných, KDU-ČSL a několik desítek Břeclavanů zejména z lokality Dubič. Podpisy za vyhlášení Referenda za průjezdnou Břeclav se rozhodli sbírat hlavně z obavy, že připravovaná změna územního plánu otevře možnosti výstavby dalších nákupních center v problémových částech města.

Upozorňují především na kritickou dopravní situaci kolem volných ploch v bývalé Tranze a cukrovaru. „Bez náznaku zlepšení nebo aspoň jistoty nezhoršení dopravy v těch místech s návrhem postavit obchodní centra nesouhlasíme. Názory lidí, které jsme oslovili, ale už tak jednoznačné nejsou. Někteří si Kaufland přejí," přiznal zastupitel Luboš Krátký. Ten se k aktivitě přidal navzdory nesouhlasu ODS, za kterou byl do zastupitelstva zvolený.

Jednou z těch, která by v bývalém výrobním areálu Tranzy uvítala Kaufland, hobby market a další obchody, je Marcela Černá. „Já to tam chci," prohlásila obyvatelka sídliště Dubič.

Jednatel developerské firmy Zdeněk Přichystal argumentuje úpravou křižovatky třídy 1. máje a ulice U Nemocnice se samostatným odbočovacím pruhem vpravo od Poštorné. „V ruce máme její odborné kapacitní posouzení. Pokud někdo říká, že nemáme vyřešenou dopravu, tak lže," uvedl před nedávnem Přichystal.

Mnozí Břeclavané se dalšího zhoršení dopravní situace přesto obávají. Například Milan Vojta starší. „Bez obchvatu jsem proti. Denně jezdím mezi Poštornou a centrem a ty kolony jsou šílené. Stavět tam za těchto podmínek další nákupní centrum je nesmysl," míní Vojta, který také připojil svůj podpis za referendum.

Matuška připustil, že úředníci města mohou při kontrole část podpisů vyškrtnout. Možná i několik stovek. Proto aktivisté na určených místech ve sběru podpisů i nadále pokračují. Pro jistotu. „Úřad má na kontrolu archů patnáct dnů. Pokud bude splněná podmínka 1960 podpisů, rada města pošle materiál do zastupitelstva, které podle zákona musí vyhlásit místní referendum. Budeme ho chtít směřovat na krajské volby, aby se ušetřily náklady," sdělil Matuška.