Jenže. Pět z patnácti zastupitelů volbu nového místostarosty označilo za fakticky neplatnou a vyvolalo nové jednání. Mezi nespokojenými byl například Zábojův kolega z kandidátky SNK Dolní Dunajovice Martin Pitra. „Styl, kterým proběhlo odvolání člena vedení obce, bych přirovnal v rámci firemního prostředí k situaci, kdy na zaměstnance už při příchodu čeká ochranka, která mu dovolí si vzít pouze osobní věci ze svého již bývalého stolu, a tím to končí," uvedl Pitra 
v otevřeném dopise.

Odvolání vadí i některým obyvatelům obce. Třeba Pavlu Zbránkovi. „Vadila mi rychlost i způsob jeho odvolání," řekl muž na mimořádném zastupitelstvu. Záboj byl místostarostou tři roky. V původním programu únorového zasedání bod s jeho odvoláním chyběl. 
Z rozhodnutí zastupitelů ale 
v místě skončil, volba poté padla na Mikela z SNK 2014. Ten je jako jeho předchůdce 
v pozici neuvolněným.

Ztracená důvěra

Vzhledem k tomu, že Mikel už byl členem rady a Záboj z ní vypadl, volil se i nový radní. Stal se jím Josef Šuba, rovněž z SNK 2014. Tím se změnil i poměr členů stran v radě obce. Zařazení těchto bodů však nebylo zastupitelstvem schválené. „Nechceme být zlomyslní, chceme tuto věc narovnat. Ať dopadne hlasování jakýmkoliv způsobem," uvedl Záboj.

Na mimořádné zasedání poté přišly zhruba tři desítky obyvatel. Zajímalo je především vysvětlení Zábojova nenadálého odvolání. Ten se podle svých slov dozvěděl o třech důvodech. „Dovolil jsem si napsat občanům Dolních Dunajovic novoroční přání. Vyslovil jsem názor, že spolek, který žádá obec o pronájem volných prostor, by měl být nejdříve zapsán v rejstříku a existovat. 
A také mi starosta vytkl, že zápisy z rady obce, které jsem pořizoval, nebyly vždy dokonalé," vyjmenoval Záboj.

To příchozím lidem nepřišlo jako dostatečný důvod, jiné odpovědi se však od starosty Josefa Hasníka ani dalších nedočkali. „Byl předložený návrh, každý ze zastupitelů, kdo hlasoval pro odvolání, měl asi svůj vlastní důvod. Už se 
k tomu nechci vracet. My jsme si to mezi sebou řekli, dál to nechci rozebírat," řekl Hasník.

Za Zábojovým odvoláním stál i spolustraník Jiří Zámečník. „Ztratil jsem v něj důvěru," odůvodnil rozhodnutí.

Podle starosty nebylo mimořádné zasedání nutné. „Získal jsem písemné stanovisko od právní poradny Svazu měst a obcí České republiky. Stojí v něm, že sice nebylo schváleno zařazení do programu, ale zastupitelstvo o tomto bodu dál hlasovalo, takže podle tohoto právního názoru se volba uskutečnila zákonně," má jasno starosta. Únorové rozhodnutí nyní potvrdilo nové hlasování. Záboj tedy o post místostarosty přišel.