Silnici mezi Podivínem a Lednicí využívá každý den. František Gála po ní jezdí do práce. Na něj i řadu dalších lidí ale brzy čeká omezení. Od pondělí tam začne oprava cesty i pěti mostů, které se na trase nacházejí. „Beru to jako nutnost, protože silnice opravu opravdu potřebuje. I když omezení budou nepříjemná," přiznal Podivínčan Gála.

Osobní auta, autobusy a vozy integrovaného záchranného systému projedou stavbou jedním pruhem. První dva týdny budou dělníci řídit dopravu kyvadlově, v červnu pak auta pustí semafory.

Právě částečný provoz byl cílem představitelů z Břeclavi i Lednice. „Jsme rádi, že se nám podařilo dosáhnout, aby byl jeden pruh průjezdný. Do Lednice jezdí kvantum turistů a měli jsme strach, že by tam lidé většinou jezdili přes Břeclav. Trasu budou zřejmě používat i tak, ale už méně," je si jistý místostarosta Břeclavi Svatopluk Pěček.

Nákladní auta pojedou do Lednice objížďkou přes Zaječí, Milovice a Bulhary. „Od července do konce října však bude platit zákaz i pro osobáky," zmínil vedoucí Správy a údržby silnic na Břeclavsku Ladislav Hádlík.

Snahou silničářů je, aby opravy zvládli do konce roku. „Největší nápor začne v červnu. To nejdůležitější chceme udělat letos. V příštím roce už by se dodělaly opravy za provozu nebo by omezení byla lokální," dodal Hádlík. Náklady nakonec budou do šedesáti milionů korun, byť původní předpoklady udávaly ještě o dvacet více.

V pondělí mělo dojít také k uzavření silnice v Břetislavově ulici u hlavní pošty v Břeclavi. Opravy vodovodu a kanalizace se však podle mluvčího okresního města Jiřího Holobrádka o týden odkládají. Uzavírka tam potrvá do konce června. „Budeme to muset já i další obyvatelé Břeclavi strpět. Není to nic příjemného, ale když se něco buduje nebo rekonstruuje, jsou bohužel omezení nezbytná," sdělil místostarosta Pěček, který právě v bezprostřední blízkosti objízdné trasy bydlí.

V červenci mají začít také práce na silnici mezi Velkými Němčicemi a Moutnicemi. Ta je v havarijním stavu. Opravy vyjdou na více než sedmadvacet milionů korun. Hotovo má být v listopadu.

Omezení u pošty

K poště se řidiči dostanou pouze po Stromořadní ulici. Objízdná trasa od železničního podjezdu do centra města povede po Čechově a Žerotínově. 
V opačném směru musí lidé odbočit na křižovatce u Shopping Centra na Jungmannovu, za „bílým" kostelem na Denisovu 
a pak po Břetislavově přijet 
k podjezdu.