Při té příležitosti se o víkendu uskutečnil koncert a začala výstava, jejímž autorem je právě Oldřich Otáhal. „Město se obrovsky změnilo. Výstava zachycuje chvíle uplynulých padesáti let. Velké změny jsou už i při srovnání ulic a budov z doby před deseti lety," oznámil fotograf.

Silnice, chodníky i mnohé domy vyhlížejí daleko moderněji, upraveněji. Že jsou Velké Pavlovice před půl stoletím a nyní téměř neporovnatelné, potvrdil také starosta Jiří Otřel. „Moje maminka má devětaosmdesát let a pamatuje, že když tudy projelo auto, bylo to něco výjimečného. Dnes na provoz spíš nadáváme," srovnával starosta.

Břeclavský deník Rovnost se při kulatém výročí ptal několika velkopavlovických obyvatel, jak se jim ve městě bydlí. Reakce? Pochvalné. Výtky? Drobné. „Podnikám, takže velmi vítám, že se město zaměřilo na propagaci a turistiku. Souvisí s tím výstavba cyklostezek a výsadba zeleně. Lidé se sem rádi vrací. Je také vidět, jak se zlepšuje infrastruktura," povídal třeba vinař Marek Suský.

Další z obyvatel, Pavel Veverka, by se nikam nestěhoval. „ Žije se mi tady dobře. V některých okrajových částech by to stavební úpravy ještě chtělo, ale jinak jsem s tím, kam město kráčí, spokojený. Cestovní ruch u nás funguje, vinařské i kulturní akce taky," zhodnotil.

Přestože jubileum lze považovat za symbolický důvod k oslavě, právě Veverka neskrývá, že je na výročí hrdý. „Myslím si, že určitě nebudu sám. Někteří nám sice říkají, že jsme velká dědina, ale podle mě Velké Pavlovice městsky vypadají," dodal.

Podobně mluvil také vinař Suský, jenž ocenil opravené cesty či informační rozcestníky. Podle něj ale pokulhává třeba nabídka občerstvení pro turisty, kterých každoročně přijíždí několik tisíc. „Tohle je ale věc soukromníků. V letních měsících bych přivítal větší možnosti pro strávení volného času: dostatečně zabezpečené hřiště nebo místa pro koupání. Pro parné letní dny je to s nabídkou horší," zamýšlel se Suský.