Zadlužený, bez sponzorů a s řadou problémů. Takový je současný stav hokeje v Břeclavi. Dokonce reálně hrozí, že by Lvi mohli přijít o druhou ligu. Před pár dny se ale objevil možný spasitel – lanžhotská firma Passvilan, která vyrábí hokejovou výzbroj i výstroj. „Firma Passvilan s břeclavským hokejem spolupracuje už delší dobu. Proto jí není situace kolem hokeje lhostejná. Myslím, že mají nejen ve městě, ale i v širokém okolí dobré jméno. A také potřebné zkušenosti a kontakty,“ míní odchovanec břeclavského hokeje Martin Maťašovský.

Právě on má spolu se současným sekretářem klubu Ctiborem Bartošem lví podíl na tom, že minulý čtvrtek předstoupili vlastníci lanžhotské firmy před mládežnické trenéry s jasným stanoviskem. Rozhodli se založit nový subjekt, který by měl zastřešit další fungování břeclavského hokeje.

„Měli jsme už jednání se starostou města. Nastínili jsme mu naši vizi vedení hokejového klubu do budoucna, a tato představa se mu zamlouvala,“ uvedla jednatelka Passvilanu Jana Švirgová. Nová společnost s ručením omezeným s názvem HC Passvilan Břeclav už existuje. „Měla by zastřešovat fungování všech věkových kategorií mládeže. Naše vize ale počítá i se zachováním seniorského hokeje, a to na té úrovni, na kterou budeme schopní sehnat peníze,“ uvedla a tím, že Passvilan je ochotný klub zabezpečit materiálně.

„Mohu potvrdit, že mne navštívila jednatelka firmy Passvilan. Přišla s návrhem, jak by hokej v Břeclavi mohl fungovat na lepší úrovni využití veřejných prostředků než dosud. Jeví se mi jako reálný. Mluvila ale teprve o záměru. Domluvili jsme se, že to dají na papír a pak se uvidí,“ brzdí přílišné nadšení starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

„Dokážeme si představit společnost, kterou navrhuje, jako partnerský subjekt města. Pokud bude bez dluhů, pak by mohl být i příjemcem slíbené pětimilionové dotace. Zároveň jsme znovu deklarovali, že s ledy pro mládež i dospělé pomůžeme formou nepeněžního plnění,“ slíbil.

Passvilan je připravený všechny podmínky břeclavské radnice splnit. Tedy například jasné a průhledné účetnictví nebo striktně rozdělené účty mládeže a mužů. Nyní už chystá dokumentaci týkající se fungování nového klubu. Nová společnost by ji vedení města ráda předložila nejlépe ještě v tomto týdnu.

„Potřebnou dokumentaci vypracováváme společně s lidmi, kteří se kolem hokeje v Břeclavi řadu let pohybují. Chceme, aby město projekt schválilo co nejdříve. Neprodleně jednat ale musíme i z toho důvodu, že shánět další partnery třeba až v červenci už by bylo pozdě,“ ví Švirgová. Ryšavý novému hokejovému projektu spojenému s lanžhotskou firmou fandí. „Je to obchodní společnost, která se řadu let zabývá výrobou hokejové výzbroje. I proto jí zřejmě není osud hokeje v Břeclavi lhostejný,“ zamyslel se.

MARTIN DANEŠ
MICHAL ŠUPÁLEK