Břeclavan si nebere servítky směrem k několika institucím. Je ovšem nutné dodat, že Novotný má dlouhodobě špatné vztahy s policií, vedením města či státním zastupitelstvím.

Jde v takovém případě 
o urážku na cti a překročení hranice svobody slova? Co stěžovateli hrozí? „Obecně vzato, když někdo na svůj dům, garáž nebo jinou nemovitost, kterou vlastní, veřejně umístí hanlivé, urážející nebo jinak napadající nápisy nebo obrázky, může se dostat do rozporu se zákonem," sdělil v pátek mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

U podobných záležitostí zjednodušeně platí klasická rčení. První: Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Druhé: Kde není žalobce, není soudce.

Hrozí pokuta

Podle Nováka se každý takový „pisatel" vystavuje riziku, že postižená osoba se může bránit žalobou na ochranu osobnosti, nebo využije možnosti podání takzvaného návrhového přestupku za ublížení na cti. „Vždy záleží na konkrétní situaci i na vůli dotčené osoby se věcí zabývat nebo ji, pokud to je možné, velkoryse přejít. V určitých případech by to mohlo být posuzováno i jako podezření ze spáchání trestného činu," upozornil mluvčí městské policie v Břeclavi.

Právnička Leona Hoštická k tomu ale poznamenala, že v praxi se většina podobných nařčení řeší maximálně jako přestupek. „Nezáleží, zda byla urážka pronesená na veřejnosti nebo v soukromí. Správní orgán se musí vždy pokusit uraženého na cti a obviněného z přestupku smířit. Za přestupek může být uložená pokuta až do výše patnácti tisíc korun," přiblížila Hoštická.

Co se týká originální výzdoby garáže Břeclavana Novotného, ze strany starosty města Pavla Dominika se nápis patrně obejde bez reakce. „U pana Novotného mě to nechává zcela klidným. On mi posílá i dopisy v podobném znění. K jeho stížnostem jsem mu řekl, ať se obrátí na ministerstvo," uvedl Dominik.

Novotný má řadu let spory se státním zastupitelstvím. To podle něj rozhodlo v několika případech v jeho neprospěch. A tak se snaží oslovit i vedení radnice. „Měl jsem kvůli tomu jednání se starostou, ale vyšlo do ztracena. Být to přesto nenechám. Už jsem psal 
i ministru vnitra," informoval Novotný redakci Břeclavského deníku Rovnost.