Jeho přítomnosti ve městě si všiml například i Radim Mildner. „Ano, viděl jsem ho. Co přesně za košer výrobky se ale ve Frutě vyrábí, to netuším," přiznal Podivínčan.

Pod hlavičkou Hamé zpracovávají ve Frutě Podivín suroviny, které podléhají přísným pravidlům pocházejícím z bible, již více než šestnáct let. „Pro nás jsou košer výrobky specifickým produktem, který je ale z obchodního hlediska zajímavý a jehož vývoz neustále roste. Při výrobě spolupracujeme s tradičním rabinátem Badatz Edah HaChareidis, který je známý jako jeden z nejpřísnějších co se týká požadavků na košer kvalitu. Naše kojenecké výživy jsou prakticky po celém Izraeli v nejdůležitějších obchodních sítích," uvedla obchodní ředitelka Hamé Marcela Mitáčková.

Produkty se z Podivína dostanou také například do Belgie či Anglie. „Celkově ze všech kojeneckých výživ vyvážíme zhruba čtyřicet procent výrobků. A to do Ruska, Velké Británie, Izraele, Německa nebo Austrálie. Za posledních pět let vzrostl vývoz přímo košer výživ, například do Izraele, 
o zhruba padesát procent," nechal se slyšet ředitel Fruty Podivín Libor Bůšek.

Podivínský závod, kde pracuje v třísměnném provozu 220 zaměstnanců, v současnosti vyrábí více než dvě stě různých druhů produktů. Kromě výživ i kojenecké nápoje, džemy, ovocné směsi, povidla a mnohé další. „Navíc zpracováváme téměř dvacet druhů ovoce. Jahody, meruňky, švestky, višně, rybíz červený i černý, maliny, hrušky, jablka, broskve a mnohé další," vyjmenoval Bůšek.

Košer produkty nejsou na Břeclavsku nic až tak výjimečného. Mají zde svoji tradici a i v současné době se jejich výrobě věnuje více firem. „Máme záznamy například 
z devatenáctého století, kdy 
v Břeclavi žili jistí Kutneři. Byla to židovská rodina, která pěstovala na statku právě košer potraviny. Žili v místech, kde je dnes břeclavská firma Racio, dříve cukrovar," zabrousila do minulosti břeclavská historička Alena Káňová.

Jak zmínila, tato břeclavská rodina chovala rovněž býky. „Veškerá jejich výroba 
i chov podléhaly přísným pravidlům. Dařilo se jim a býky ze svého statku dokonce prodávali do Vídně. Stejně tak jako máslo a další pochutiny," doplnila Káňová.

Zároveň upozornila na břeclavskou firmu Racio, která se také částečně zaměřuje na košer výrobu.