Čtvrtý ročník traktoriády nazvaný Podivínský mazec se blíží. „Diváci se mohou těšit na jízdu v terénu na čas, couvání s vlečkou, soutěže o nejpomalejší a nejrychlejší traktor," lákal ředitel akce Rostislav Svačina starší.

A připomněl, že není povinné účastnit se všech disciplín. Tou královskou je dvoukolová jízda v terénu na čas. „Každý okruh má jinou náročnost. Rok od roku se navíc snažíme přidat nějakou překážku a udělat závod zajímavější. Nechybějí muldy, uvažujeme, že letos na trať umístíme i kůly. Závodník je může objet, ale dostane časovou penalizaci," popsal Svačina některá z úskalí, která účastníky klání čekají.

Organizátoři rozdělí přihlášené do tří kategorií podle typu traktorů. Aktivně pak do sobotního programu zapojí i návštěvníky netradičního srazu. Zájemci se totiž mezi sebou utkají v pití piva a Kofoly na čas. „Tyto doprovodné soutěže se nám v předešlých ročnících osvědčily. Dospělí se spíše mají k tomu pivu," usmál se organizátor.

Jak dále Svačina zmínil, kromě vyhodnocení nejlepších soutěžících traktoriády v jednotlivých kategoriích vyhlásí Podivínští také nejmladšího, nejstaršího a nejvzdálenějšího účastníka srazu traktorů. „Přijíždí sem lidé z různých koutů republiky. Řídí se podle kalendáře traktoriád," vysvětlil muž.

Vždy bez deště

Má jít o jedinou akci tohoto druhu na Břeclavsku. Domácí traktory klub, město a TJ Sokol Podivín na ni zvou od desíti hodin dopoledne, kdy začne sraz na Masarykově náměstí. Kolem jedenácté hodiny traktory podniknou spanilou jízdu Podivínem směrem k závodišti. Soutěžení odstartuje kolem poledne.

Pořadatelé ubezpečili, že akce se uskuteční za každého počasí. „Předchozí tři ročníky ale nepršelo a letos to vypadá na stejný scénář," podotkl Svačina k počasí.