Tři dny, tři zrušená večerní promítání. Předchozí deštivé počasí letnímu kinu u břeclavského zámečku Pohansko nepřálo. Organizátoři ale lidem slíbili náhradu. Dva filmy v jednom dnu. Program měl navíc trvat až do neděle, kvůli nepředvídatelné události v týmu promítače Pavla Čadíka se však nedělní snímek Bathory ruší.

Filmy jsou spojené se známým kameramanem a režisérem F. A. Brabcem, který kvůli nim v týdnu přijel do Břeclavi. Na Pohansku natáčel Krále Ubu. Od té doby uplynulo dvacet let. „Vůbec jsem to tam teď nepoznal. Tehdy bylo místo vybydlené, bylo to téměř děsivé. Architekt to upravil tak, aby Pohansko vypadalo jako zámek. Tak vypadá i dnes. Památka je krásně opravená," chválil Brabec v rozhovoru pro Břeclavský deník Rovnost současný stav někdejšího empírového sídla šlechty.

PIVAŘI? SPÍŠ VINAŘI

Ačkoliv nerad opouští domov, jenž mu společně s manželkou tvoří barokní mlýn nedaleko Prahy, do Břeclavi se vydal. „Pořadatelé mě přesvědčili. Vyjíždíme opravdu výjimečně. Máme doma čtyři a psy a osmnáct koček. Nejezdíme ani dovolené. Jsme trochu blázni: pracujeme, pracujeme…," doplnil Brabec a upil se skleničky se slivovicí.

Kromě ní ale miluje také jihomoravské víno. „S ženou máme rádi bílé suché, zvykli jsme si na to asi před patnácti lety a pořád nás to drží. I když bydlíme kousek u Prahy, nejsme pivaři, ale vinaři," sdělil filmař, který je podepsaný pod snímky jako Obecná škola, Kytice, Kájínek nebo Báthory.

Po změně vynucené nepříznivým počasím mohou lidé Brabcovu tvorbu posuzovat ještě v sobotu večer. O den dříve to uvedla spolupořadatelka promítání Nina Kuhnová z břeclavského muzea a galerie.

Páteční program obsahoval Krále Ubu a Kytici. „O ty byl největší zájem," uvedla Kuhnová.

V sobotu dojde na Jízdu a Máj. „Vše je ale závislé na počasí. Věříme, že tentokrát bude lepší. Hodně lidí se na filmy těšilo. Mrzelo by nás, kdyby program padl," nechala se slyšet organizátorka.

Promítání začíná vždy v devět hodin večer. O třicet minut dříve odjíždí od muzea autobus, který mohou návštěvníci využít. Vstupné na film je padesát korun.

Zatímco lidé v Břeclavi a blízkém okolí se mohou těšit na vícedenní událost, například v Krumvíři zvolili skromnější verzi. V sobotu v areálu Národopisného stadionu nabídnou dokument Krumvíř objektivem kamery České televize. „Hlavním filmem večera bude drama Zmizelá, o kterém rozhodli diváci v hlasování," uvedli pořadatelé ze sdružení ProKrumvíř.

Začátek je o půl desáté večer. Vstupné je dobrovolné.