VYBERTE SI REGION

Pohořeličtí rybníkáři slaví s pstruhy úspěchy

Pohořelice - Přepadne-li člověka chuť na pstruha, u toho z Pohořelic se nemusí bát. Podle nezávislého testu spotřebitelů časopisu dTest pstruzi z pohořelického rybníkářství v poměru kvalita cena zvítězili. Jejich pstruh duhový vyšel v čerstvé, chlazené i zmrazené podobě z kontroly na přítomnost nebezpečných chemických látek v mase nejlépe. Rybníkáři se radují, byť dováží ryby z polských sádek. Rozhoduje totiž jejich důslednost při kontrolách kvality dodavatele.

20.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„O výsledku d- testu už víme a máme z něj patřičnou radost. Kromě našich chovatelských služeb, kdy se zaměřujeme na chov tradičních druhů sladkovodních ryb, se zabýváme i prodejem z partnerských sádek u nás a v zahraničí. Právě pstruhy jako jediné překupujeme. Dovážíme je z Polska. Důležité pro nás jsou neustálé kontroly kvality ryb a jejich dodavatelů," popsal záruku úspěchu ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

V testu rozhodovala nejen cena, způsob přepravy ryby do obchodů, manipulace s ní a její skladování. Podstatná byla také přítomnost nebezpečných chemických látek v mase ryby. Kromě těžkých kovů bývá nejčastějším problémem takzvaná malachitová zeleň. Ta se používá od třicátých let minulého století u nás i ve světě jako řešení proti kožním parazitům, kteří rybám ve velkochovech způsobují plísně a jiné neduhy.

Nerozvážné zacházení s rakovinotvornými látkami však spotřebitele ohrožuje na zdraví. Pstruzi z Pohořelického rybníkářství patřili mezi ty nezávadné. Testem pstruzi prošli ale také kvůli jiným obchodnickým nešvarům.

„Při koupi čerstvého pstruha je jistota, že voda v něm obsažená je jeho vlastní, nikoliv záměrně vnesená. U mražených ryb často vyvstává podezření na přidávání vody kvůli zvýšení hmotnosti výrobku. Zaměřili jsme se proto také na obsah masa a byli jsme spokojeni. Žádné klamání spotřebitele jsme nezjistili," ujišťují redaktoři časopisu.

Z výborných výsledků a reklamy pro pohořelický podnik se raduje také ředitel Okresní hospodářské komory Pavel Šindelář. „Rybníkářství Pohořelice je členem Okresní hospodářské komory. Radost mám ale hlavně osobně. Jako patriot jsem hrdý, že uspěla právě firma z Břeclavska. A že si stále hlídá a udržuje kvalitu v chovu i prodeji ryb. Jako spotřebitele mě totiž přirozeně znepokojuje špatná kvalita potravin a klamání zákazníka na českém trhu," svěřil se Šindelář.

V obchodě zákazník sežene pouze uměle odchované pstruhy duhové. Chuťově lepší je ryba čerstvá, zabitá přímo před spotřebitelem. 
U chlazených a zmrazených ryb je třeba si hlídat zejména datum spotřeby.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

20.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Referendum: mobilizace voličů, lidé si hlasování spojují s obchvatem

Břeclav – Pouze necelé dva týdny zbývají do referenda týkajícího se možné výstavby další velkoprodejny v centru Břeclavi. Hlavní iniciátoři akce – opoziční sdružení Mladí a Neklidní – kvůli tomu pořádají sérii setkání s obyvateli. Mnozí lidé oslovení Deníkem ale o konání referenda vůbec nic neví, nebo „pouze někde něco zaznamenali". Tápou a někteří si jej mylně spojují se stavbou vytouženého obchvatu.

Cyklisté už nemohou přes kemp Merkur projíždět zadarmo. Zní kritika

Pasohlávky – Komu cyklisté v kempu tak strašně překáželi, koho tolik zdržovali? ptá se Vranovičan Martin Bubeník v dopise, který zaslal vedení Pasohlávek. Stěžuje si na zrušení průjezdních lístků, které umožňovaly cyklistům šlapat přes ohraničený kemp Merkur bezplatně za podmínky, že jejich pobyt v areálu nepřekročí patnáct minut.

Online rozhovor: na otázky čtenářů odpovídal místostarosta Břeclavi Válka

Břeclav – Jaroslav Válka kandiduje do krajského zastupitelstva za ČSSD. Prvnímu místostarostovi Břeclavi je čtyřiapadesát let, dříve byl ředitel domova seniorů. Je dlouholetý rybníkář, stále nadšený včelař, myslivec a cyklista.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies