VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohořeličtí rybníkáři slaví s pstruhy úspěchy

Pohořelice - Přepadne-li člověka chuť na pstruha, u toho z Pohořelic se nemusí bát. Podle nezávislého testu spotřebitelů časopisu dTest pstruzi z pohořelického rybníkářství v poměru kvalita cena zvítězili. Jejich pstruh duhový vyšel v čerstvé, chlazené i zmrazené podobě z kontroly na přítomnost nebezpečných chemických látek v mase nejlépe. Rybníkáři se radují, byť dováží ryby z polských sádek. Rozhoduje totiž jejich důslednost při kontrolách kvality dodavatele.

20.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„O výsledku d- testu už víme a máme z něj patřičnou radost. Kromě našich chovatelských služeb, kdy se zaměřujeme na chov tradičních druhů sladkovodních ryb, se zabýváme i prodejem z partnerských sádek u nás a v zahraničí. Právě pstruhy jako jediné překupujeme. Dovážíme je z Polska. Důležité pro nás jsou neustálé kontroly kvality ryb a jejich dodavatelů," popsal záruku úspěchu ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

V testu rozhodovala nejen cena, způsob přepravy ryby do obchodů, manipulace s ní a její skladování. Podstatná byla také přítomnost nebezpečných chemických látek v mase ryby. Kromě těžkých kovů bývá nejčastějším problémem takzvaná malachitová zeleň. Ta se používá od třicátých let minulého století u nás i ve světě jako řešení proti kožním parazitům, kteří rybám ve velkochovech způsobují plísně a jiné neduhy.

Nerozvážné zacházení s rakovinotvornými látkami však spotřebitele ohrožuje na zdraví. Pstruzi z Pohořelického rybníkářství patřili mezi ty nezávadné. Testem pstruzi prošli ale také kvůli jiným obchodnickým nešvarům.

„Při koupi čerstvého pstruha je jistota, že voda v něm obsažená je jeho vlastní, nikoliv záměrně vnesená. U mražených ryb často vyvstává podezření na přidávání vody kvůli zvýšení hmotnosti výrobku. Zaměřili jsme se proto také na obsah masa a byli jsme spokojeni. Žádné klamání spotřebitele jsme nezjistili," ujišťují redaktoři časopisu.

Z výborných výsledků a reklamy pro pohořelický podnik se raduje také ředitel Okresní hospodářské komory Pavel Šindelář. „Rybníkářství Pohořelice je členem Okresní hospodářské komory. Radost mám ale hlavně osobně. Jako patriot jsem hrdý, že uspěla právě firma z Břeclavska. A že si stále hlídá a udržuje kvalitu v chovu i prodeji ryb. Jako spotřebitele mě totiž přirozeně znepokojuje špatná kvalita potravin a klamání zákazníka na českém trhu," svěřil se Šindelář.

V obchodě zákazník sežene pouze uměle odchované pstruhy duhové. Chuťově lepší je ryba čerstvá, zabitá přímo před spotřebitelem. 
U chlazených a zmrazených ryb je třeba si hlídat zejména datum spotřeby.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

20.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Rychlobruslařka Eliška Dřímalová.

Rychlobruslařka Dřímalová zkusila olympijský led: Pozvali si rolbaře až z Kanady

Městům chybí za popelnice miliony. Na nejhorší dlužníky mohou poslat exekutora

Jižní Morava - Za popelnice dluží městu na jihu Moravy až téměř tři tisíce lidí. Největší sumu po neplatičích vymáhá Břeclav.

Veslař Helešic: Bylo to perfektní mistrovství. Bohužel můj výsledek tomu neodpovídal

Hodonín – Patřil k hlavním favoritům na medaili, v Hodoníně měl bojovat o nejvyšší příčky. Olympionik Lukáš Helešic se chtěl vytáhnout před soupeři, kamarády i rodinou. Břeclavský odchovanec ale nakonec na mezinárodním mistrovství republiky v jízdě na veslařském trenažéru neuspěl. Jednadvacetiletý závodníků svůj boj předčasně vzdal.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu.

Zámeček Belveder se dočká opravy. Pak se otevře lidem

Valtice – Už letos si zřejmě návštěvníci prohlédnou zámeček Belveder na okraji Valtic na Břeclavsku. Chátrající památka se dočká v druhé polovině roku rozsáhlých oprav.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies