VYBERTE SI REGION

Pohořeličtí rybníkáři slaví s pstruhy úspěchy

Pohořelice - Přepadne-li člověka chuť na pstruha, u toho z Pohořelic se nemusí bát. Podle nezávislého testu spotřebitelů časopisu dTest pstruzi z pohořelického rybníkářství v poměru kvalita cena zvítězili. Jejich pstruh duhový vyšel v čerstvé, chlazené i zmrazené podobě z kontroly na přítomnost nebezpečných chemických látek v mase nejlépe. Rybníkáři se radují, byť dováží ryby z polských sádek. Rozhoduje totiž jejich důslednost při kontrolách kvality dodavatele.

20.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„O výsledku d- testu už víme a máme z něj patřičnou radost. Kromě našich chovatelských služeb, kdy se zaměřujeme na chov tradičních druhů sladkovodních ryb, se zabýváme i prodejem z partnerských sádek u nás a v zahraničí. Právě pstruhy jako jediné překupujeme. Dovážíme je z Polska. Důležité pro nás jsou neustálé kontroly kvality ryb a jejich dodavatelů," popsal záruku úspěchu ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

V testu rozhodovala nejen cena, způsob přepravy ryby do obchodů, manipulace s ní a její skladování. Podstatná byla také přítomnost nebezpečných chemických látek v mase ryby. Kromě těžkých kovů bývá nejčastějším problémem takzvaná malachitová zeleň. Ta se používá od třicátých let minulého století u nás i ve světě jako řešení proti kožním parazitům, kteří rybám ve velkochovech způsobují plísně a jiné neduhy.

Nerozvážné zacházení s rakovinotvornými látkami však spotřebitele ohrožuje na zdraví. Pstruzi z Pohořelického rybníkářství patřili mezi ty nezávadné. Testem pstruzi prošli ale také kvůli jiným obchodnickým nešvarům.

„Při koupi čerstvého pstruha je jistota, že voda v něm obsažená je jeho vlastní, nikoliv záměrně vnesená. U mražených ryb často vyvstává podezření na přidávání vody kvůli zvýšení hmotnosti výrobku. Zaměřili jsme se proto také na obsah masa a byli jsme spokojeni. Žádné klamání spotřebitele jsme nezjistili," ujišťují redaktoři časopisu.

Z výborných výsledků a reklamy pro pohořelický podnik se raduje také ředitel Okresní hospodářské komory Pavel Šindelář. „Rybníkářství Pohořelice je členem Okresní hospodářské komory. Radost mám ale hlavně osobně. Jako patriot jsem hrdý, že uspěla právě firma z Břeclavska. A že si stále hlídá a udržuje kvalitu v chovu i prodeji ryb. Jako spotřebitele mě totiž přirozeně znepokojuje špatná kvalita potravin a klamání zákazníka na českém trhu," svěřil se Šindelář.

V obchodě zákazník sežene pouze uměle odchované pstruhy duhové. Chuťově lepší je ryba čerstvá, zabitá přímo před spotřebitelem. 
U chlazených a zmrazených ryb je třeba si hlídat zejména datum spotřeby.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

20.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Odtržené Pohořelicko: deset let od změny. Nelitujeme, zaznělo

Hustopečské skákání. Ilustrační foto.

Hustopečské skákání: přijede loňský aktér thrilleru i česká špička

Opilý řidič najel na svodidla a utrpěl zranění. Nadýchal přes dvě promile

Velké Pavlovice – Auto se přetočilo ve vzduchu při nehodě na silnici mezi Velkými Pavlovicemi a Velkými Bílovicemi. Havárie krátce před půlnocí v noci na úterý skončila jedním lehkým zraněním. Řidiče, který byl podle policie silně opilý, ošetřili záchranáři na místě.

Hrušky chtějí místa pro penzisty, v plánech počítají s milionovými náklady

Hrušky – Investice za zhruba patnáct milionů korun plánují představitelé Hrušek. V rozpočtu počítají s novými bezbariérovými chodníky, hřištěm nebo opravou hasičské zbrojnice. Hrušeckým v tom mají pomoci dotace.

Stížnosti na strážníky kvůli botičkám vedení Břeclavi odmítá

Břeclav – Bezpečná Břeclav? Když se po volbách v roce 2014 ujala vedení města koalice v čele s vítězným sdružením Pro Region, nový starosta Pavel Dominik si vyslechl: „Vyměň šéfa městské policie." Důvodem nebyla nespokojenost s prací strážníků, ale spíše politická praxe, kdy si nové vedení na klíčové posty dosazuje své lidi. Starosta Dominik tehdy odmítl. „Týkalo se to také dalších organizací. Nejsem ale přítelem toho, že se po změně garnitury mění také další pozice," zdůvodňoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies