Veřejnou soutěž na opravy přízemí Domu školství v Břeclavi za necelý milion korun dělá pro tamní radnici soukromá společnost Agentura K1. Vlastní ji Vít Kouřil – místopředseda kontrolního výboru Břeclavi a člen koaličního Pro Regionu. Jak on, tak starosta Pavel Dominik (Pro Region) odmítli, že by za spoluprací bylo politické pozadí. „Předpokládám, že se objeví někdo, kdo bude tvrdit, že jsem někomu něco dohodil. Není to tak. O spolupráci jsem se dozvěděl mezi posledními," reagoval Dominik na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Redakci na vazbu upozornil jeden z čtenářů, jemuž se nezdálo, že si radnice nevypisuje soutěže sama prostřednictvím úředníků. Všichni z oslovených se ale shodují, že u složitějších akcí je služba specializované firmy více než žádoucí. Přesně stanovené pravidlo ovšem v okresním městě chybí. Dominik proto chce postup sjednotit. „Rád bych, abychom aktualizovali směrnici pro zadávání veřejných zakázek. Agentura K1 to dělá za poměrně zanedbatelnou částku. Pokud jsou s ní vedoucí odborů spokojení, nebudu mít tendenci to ovlivnit či měnit. Je to jejich pravomoc, do které nezasahuju," sdělil starosta.

Výhodný pronájem

Agentura vypomáhá městu s výběrovými řízeními více než dva roky, čili už za minulého vedení radnice, kdy byl Pro Region v opozici. „Od loňského října, kdy se konaly volby, jsme pro Břeclav dělali jen dvě nebo tři výběrová řízení. Jsme i v jiných městech nezávisle na politické situaci," říkal majitel agentury Vít Kouřil.

Využití soukromých agentur považuje za vhodné i opoziční zastupitel Luboš Krátký (ODS), jenž byl v předchozím volebním období místostarostou. „Výhodou je, že soutěž chystá kvalifikovaný člověk. Je garantem toho, že výběrové řízení bude přesně podle zákona a objektivní," nechal se slyšet Krátký.

Při vyšším počtu soutěží není podle něj v silách úředníků připravit všechna. V případě Domu školství hrála roli i časová tíseň. „Musíme mít prostor po celkové rekonstrukci připravený pro nového smluvního nájemce k první červnu," uvedla mluvčí radnice Eliška Windová.

A doplnila. „Peníze na přestavbu odsouhlasilo zastupitelstvo teprve v prosinci 2014. První oslovená agentura nám odřekla zpracování zadávací dokumentace a výběrového řízení na poslední chvíli, jsme tedy pod časovým tlakem. Jde o výhodný pronájem celého kancelářského bloku v přízemí Domu školství."