Vodní záchranáři z Pavlova na Břeclavsku na třetí novomlýnské nádrži mají dostat téměř devět set tisíc korun. „Čtyři sta tisíc radní doporučili na opravy a údržbu techniky a téměř půl milionu půjde na nákup zásahového auta," upřesnila mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Pavlovští záchranáři jsou ve službě celý rok. „Čtyřiadvacet hodin denně na základně sloužíme o prázdninách. V ostatních měsících jsme v pohotovosti a vyjíždíme na vyžádání hasičů k záchranám z vody na Břeclavsku a části Hodonínska. Naposled před pár dny v noci do Břeclavi," sdělil předseda novomlýnské místní skupiny vodních záchranářů Martin Šralhulek.

Podporu kraje ocenil. „Návrh odpovídá tomu, co jsme žádali a co nejvíc potřebujeme. Jednáme ještě o možné podpoře dostavby místní stanice," dodal.

Bez vodních záchranářů zůstane naproti tomu i letos vranovská přehrada na Znojemsku. „Základnu jsme chtěli otevřít už letos, ale kvůli opravám hráze je tam špatný přístup. Doufáme proto, že vše zvládneme napřesrok," uvedl prezident Vodní záchranné služby David Smejkal.

Krajští zastupitelé budou také schvalovat podporu 650 tisíc pro skupinu záchranářů na Brněnské přehradě, téměř sedm set tisíc dostane skupina z Brna působící i v Pasohlávkách na Brněnsku. Tři sta tisíc pomůže záchranářům z Blanska.