Kapely vystupují bez nároku na honorář, peníze ze vstupného i z dražby předmětů putují právě do tohoto útulku. „Mám rád psy a hraji v punkové kapele. Proto jsem se rozhodl spojit tyto dvě věci dohromady a pomoci zvířatům,“ poznamenal Večeřa. Skalický útulek si vybral, protože v něm pracují pouze dobrovolníci a peníze na provoz si shánějí sami.

Domov pro zvířata Minaret v Bulharech na Břeclavsku funguje už třiadvacet let. Aby v něm získali peníze, vydávají kalendář a pořádají voříškiádu v Moravské Nové Vsi. Kromě služby klasického útulku nabízejí i penzion, který využívají majitelé zvířat například v době dovolené nebo pokud onemocní a nemohou se o čtyřnohé přátele starat.

Také v hodonínském psím útulku evidují zvýšený výskyt psů bez domova nejen v zimě, ale také v období letních prázdnin. „Přes prázdniny se nám útulek dost plní. Lidé odjíždějí na dovolenou a nemají psa kam umístit. Zodpovědnější lidé využijí služeb psích hotelů, jiní vypustí zvíře na ulici,“ vidí smysl ve zřizování psích hotelů Šárka Krakovská z hodonínského psího útulku.

Každoročně pořádá útulek dvě benefiční akce. „Jedná se o vánoce pro psí kamarády a psí odpoledne, které bude v srpnu,“ informovala Krakovská.

O živočichy z území zabírajícího přes tři sta měst a obcí se stará záchranná stanice v Buchlovicích, jejímž smyslem je hlavně pomoc těm, kteří se dostali do problémů vinou nebo vlivem člověka. Jako neziskovou organizaci je trápí rovněž nedostatek peněz. „Mnohá města i obce nás podporují, protože pochopily, že jsme schopni zajistit péči o živočichy zraněné v jejich katastru. Ale třeba Hodonín nikdy nepřispěl,“ řekl člen výboru záchranné stanice Martin Tomešek.

Ilustrační foto.
Klíšťata? To nejhorší nás teprve čeká. Případů nákazy významně přibude