Starovičského rodáka a kněze Václava Drbolu odsoudili komunisté k trestu smrti v jednom z takzvaných babických procesů. Slovenský řeholník Ján Havlík zemřel na následky krutého věznění a práce v jáchymovských uranových dolech. „Společná vazba je jasná. U obou rodáků byl zahájený proces blahořečení. Podobné je i to, že oba zemřeli poměrně mladí," uvedl ve středu starovičský starosta Vladimír Drbola.

Podle něj publikace představí přeshraniční projekt a její součástí budou právě i životopisy zmíněných mužů.

Proces blahořečení pokročí

Celý kanonizační proces Václava Drboly zahájila svým souhlasem Česká biskupská konference už před čtyřmi lety. A protože nic nenamítala ani Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě, odstartoval další postup.

Jak sdělil starosta obce, blíží se ukončení jedné fáze. „V nejbližší době by měl být ukončený proces na diecézi. Snad už v listopadu. Přesně nevím, jak to bude dál, nejspíš už se celá záležitost přesune do Vatikánu," domníval se starosta Drbola.

Pokud by měl být později završený proces řízení, konkrétně tohoto druhého stupně kanonizace u obou rodáků, mohlo by podle něj dojít k další spolupráci spřátelených obcí. „ Spojení by se mohlo ještě prohloubit," doplnil starosta.

Kněz Drbola zemřel na popravišti třetího srpna 1951. V devětat­řiceti letech. Poté, co se po mučení doznal k obviněním. Na začátku babického případu byli tři mrtví funkcionáři Místního národního výboru v Babicích, na konci jedenáct popravených lidí.

Ve Starovičkách odhalili před dvěma roky Drbolovu bustu z dílny uměleckého architekta Stanislava Müllera. Další podobný památník představili autoři Bohumíra Smolejová a Stanislav F. Müller loni přímo v Babicích.