Na dnešní dobu je to zvláštní případ. Práce je, lidé nikoliv. Ačkoliv starosta Vranovic Jan Helikar nabízí tamním obyvatelům možnost výdělku, složitě obsazuje pozice na jarní úklid obce. Někteří z nezaměstnaných si podle něj nejspíš raději přivydělávají na černo. Nezaměstnanost na Břeclavsku nyní dosahuje až dvanácti procent.

„Kde je problém? To by mě také zajímalo. Nezaměstnaní nejsou ochotní dělat veřejně prospěšnou práci. Přitom jde o placené zaměstnání, na které jsme dostali peníze z úřadu práce," říkal Helikar v rozhovoru pro Břeclavský deník.

Zároveň upozornil na rozdíl mezi veřejnou službou, kterou lidé bez práce dělali zadarmo a kterou napadl ombudsman a prací na půl roku, kterou nabízí obce z celého okresu. Vedení Vranovic shánělo trojici lidí, jež by měla na starosti úklid v tamních ulicích. Posledního marně. „Úplný nezájem není. Máme asi dva nebo tři zájemce, jejichž využití si ale nemůžeme dovolit riskovat, protože jsou naprosto nespolehliví. Na jednu stranu nejsou lidi, na druhou nemůžeme vzít každého," zamýšlel se první muž obce s asi dvěma tisíci obyvateli.

Vedení Vranovic nabízelo za práci asi deset tisíc korun měsíčně a smlouvu na půl roku. „Budeme to muset asi zvládnout ve dvou lidech, ale bude to logicky trvat déle. Přes zimu jsme údržbu zvládali, ale teď na jaře je na větší úklid opravdu potřeba každá ruka," sdělil Helikar.

Vranovice jsou na Břeclavsku nejspíš výjimkou. Vyplývá to alespoň ze slov ředitele břeclavské pobočky úřadu práce Lubomíra Marka. „Když je to placené, zájem u lidí je. V obcích se najdou takoví, kteří jsou zvyklí pracovat. Pokrýváme potřeby obcí bez větších problémů," zmínil Marko.

I jeho proto vranovické komplikace překvapily. „Otázkou je, jaká jsou třeba kritéria výběru. Jsou obce, kde na tyto práce chtějí spíše ženy nebo je potřeba, aby lidé uměli jezdit s nějakým strojem. Požadavky jsou ve výběru důležité," zmínil Marko.

Helikar ale vidí problém jinde. Domnívá se, že místo oficiálního zaměstnání lidé volí raději práci na černo, při níž si mohou vydělat vyšší částky. Úředníci momentálně jednají se zástupci obcí a měst, kde o nábor pracovníků usilují.

Peníze na čtyři lidi žádají například v Dolních Dunajovicích. „Připravujeme si k tomu potřebné podklady. Myslím si, že zájem bude. Byl v podstatě vždy, tedy kromě loňska, kdy nezaměstnaní lidé měli kvůli veřejné službě pracovat v podstatě zadarmo. Tehdy pracovní morálka upadala," vzpomněl starosta Josef Hasník.