Žádostí o přijetí do mateřských škol zřizovaných městem je letos v Břeclavi o devatenáct více než v uplynulém roce. Přitom podle přehledu narozených dětí jich mělo být méně.

„Kvůli úbytku deseti míst v mateřské škole Břetislavova a hlavně téměř padesátce dětí, které získaly odklad nástupu k povinné školní docházce, se do školek v tomto školním roce nedostane čtyřicet dětí, které ke konci prázdnin dosáhnou tří let," shrnula fakta referentka břeclavské radnice Eliška Windová.

„Dětí s odkladem nástupu do první třídy je téměř padesát. Řada z nich by jistě školu již zvládla," myslí si vedoucí odboru školství břeclavské radnice Zdeňka Baková.

Do konce roku navíc dosáhne věku tří let další padesátka dětí. Celkem jich tak do školky i po přihlášení nenastoupí devadesát.

Město je podle Windové povinné zajistit dětem mateřskou školu až v posledním roce před zahájením povinné školní docházky.

Vedení Břeclavi přesto hledá řešení přebudováním dalších prostor na třídy mateřinky. Možností jsou úpravy na jednu třídu mateřské školy v základní škole Kupkova v Sovadinově ulici. Jedna třída navíc by mohla vzniknout také v mateřské škole Na Valtické. Po vybudování těchto dvou tříd bude vypsaný nový zápis na tato místa.

Trojnásobek žádostí

Mateřská škola Osvobození v břeclavské městské části Poštorná napočítala letos u zápisu devětačtyřicet dětí. Volných míst přitom nabízela jenom sedmnáct.

„Rodiče si do školek dávají čtyři i více přihlášek. Každá ředitelka přihlášku vyhodnotí a oboduje podle zadaných kritérií," přiblížila ředitelka poštorenské mateřinky Eva Čevelová systém, podle kterého se děti „třídí".

Přednost dostávají ty starší. Pokud mají děti čtyři roky, dostanou se všude. Hůře jsou na tom rodiče tříletých ratolestí. Ovšem v kritériích se bere v potaz i „opakovaný zápis". Je tedy běžnou praxí, že rodiče jdou k zápisu s dvouletým i mladším dítětem. A pokud neuspějí, další rok mají důležitý bod k dobru.

V další břeclavské mateřské škole Hřbitovní bylo letos u zápisu s rodiči čtyřiačtyřicet dětí. Školka nabízí čtrnáct míst. Podle tamní ředitelky Jitky Kocábové se ale místa pro další čekatele uvolňují postupně tak, jak se rodiče s větším počtem úspěšných přihlášek rozhodují, kam svou ratolest umístí. „Pár míst se určitě uvolní. Se seznamem budeme pracovat třeba až do srpna," sdělila Kocábová.

Ředitelka musí počkat na rodiče, až přijdou. Pokud se tak nestane, místo postupují dalšímu v pořadí. Tedy dítěti, které nasbíralo nejvyšší počet bodů a jehož rodiče se odvolají proti rozhodnutí ke krajskému úřadu.

Pokud rodiče neuspějí s žádostí v místě bydliště, nezbývá jim nic jiného, než se poohlédnout po blízkém okolí. Podle ředitelky mateřské školy v Lednici Boženy Baroňové se maminky odjinud ozývají. „Přijedou třeba z Ladné či Podivína. Musím jim říct, že máme plno. Přednost mají děti z Lednice. Letos jsme brali dvacet dětí, jedenáct jsem odmítla," vypočítala ředitelka lednické mateřinky.