Takový je výsledek pondělního setkání představitelů Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michal Haškem (ČSSD) a vedením Hustopečí. „Vznikne skupina, kde bude po jednom zástupci města a kraje. Jinak půjde o odborníky ze zdravotnictví a ekonomiky. Tito lidé se sejdou první lednový týden. V únoru zasednou zastupitelé kraje i našeho města. Předpokládáme, že by v té době mělo dojít k prvnímu oficiálnímu výstupu. Neříkám ale, že půjde o konečnou dohodu," sdělila po schůzce hustopečská starostka Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Provázání péče

Jedna z hlavních části jednání se bude točit okolo ekonomiky. Správci nemocnice sice nechali udělat vnitřní kontrolu, potřebují však také audit, na nějž získají kulaté razítko. A ten jim udělá pouze specializovaná auditorská firma. „Vzhledem k blížícím se svátkům nám ale žádná ze třinácti oslovených společností nemohla slíbit, že to do Vánoc stihne. První nabídnutý termín je v polovině ledna," pokračovala první žena hustopečské radnice.

Na přetřes přijdou rovněž podmínky schválené předchozím zastupitelstvem, za kterých může město nemocnici do provozu předat. Hejtman Hašek vnímá setkání jako potvrzení zájmu o udržení zdravotnického zařízení v rukou veřejného zřizovatele. A nastínil, jak by mohla vypadat spolupráce mezi nemocnicemi v Hustopečích a Břeclavi „Je zde možnost provázání akutních i ambulantních výkonů a také zdravotnické péče a určitého typu sociální péče. Jsem přesvědčen, že kraj má lepší vyjednávací pozici směrem ke zdravotním pojišťovnám z hlediska budoucích smluvních vztahů pro zdejší zdravotnické zařízení," oznámil Hašek.

Minimálně šance

Z reakcí obyvatel Hustopečí a okolních obcí a měst vyplývá, že jim na adrese provozovatele až tolik nesejde. Shrnuto z odpovědí: stěžejním je, aby nemocnice fungovala, pod kým je vedlejší. „Jezdím sem pravidelně a jsem moc spokojená. Jsem ráda, že nemusím do Břeclavi nebo Brna a přála bych si, aby nemocnice zůstala zachovaná. Za jakých podmínek je už na městu. Osobně do toho nevidím," reagovala například Jindřiška Maršálková.

Jednání o budoucnosti hustopečské nemocnice se táhnou dlouhé měsíce. Důvodem se stalo propadající se hospodaření a milionové ztráty. Do veřejné soutěže se však nikdo nepřihlásil. Kraj původní podmínky nesplňoval, přesto to nakonec vypadá, že s ním Hustopečští podají ruku. „Přála bych si, abychom se na jaře domluvili, ale netroufám si to říct. Možnost, že by současná jednání padla, je minimální, ale existuje," dodala starostka Potměšilová na závěr.