Za křivou výpověď dostal podmínku a dvacet hodin obecně prospěšných prací. Díky částečné amnestii se však trestu zbavil.

Šlo nejvýraznější případ, který se v břeclavském okrese v uplynulém roce stal. Trest nyní paradoxně hrozí chlapcovým kamarádům, kteří jeho lež kryli. Přestupková komise jim může uložit pokutu až padesát tisíc korun.

Velitel břeclavských policistů František Klimus s postihem souhlasí. „Není přece možné, aby takto tahali za nos stovky policistů," poznamenal Klimus.

Petr a spol. nebyli jediní. Loupežné přepadení si loni vymyslela například také mladá Břeclavanka. Přiznala se až po několika hodinách. „Není to žádná výjimka. Lidé si neuvědomují, co způsobují. Budeme pro ně žádat přísná potrestání," vzkázal velitel.

V loňském roce se v okrese stalo více než osmnáct set trestných činů. Objasnit se jich policistům podařilo – podobně jako v roce 2011 – méně než polovinu.

Jedním z nich bylo loupežné přepadení, které se událo na benzince v Mikulově. Shodou okolností byl na místě policista v civilu. Viděl tak trojici maskovaných a ozbrojených mužů, kteří přepadli posádku citroënu a auto ukradli. Policistům se podařilo pachatele zadržet až v jižních Čechách, kde kradli znovu.

Naopak dosud neúspěšné je pátrání po ozbrojených lupičích, kteří přepadli zlatnictví ve Velkých Bílovicích. „Spolupracujeme s krajským ředitelstvím, více říkat nebudeme, protože jde o živý případ. Myslím ale, že jsme na dobré cestě," komentoval Klimus aktuální vyšetřování.

Není přitom jediné. Letos se v okrese staly další čtyři loupežná přepadení, dvě se již podařilo vyřešit.

Při pohledu do statistik je lehce potěšitelný údaj u dopravních nehod. Loňské čtyři oběti jsou nejnižším počtem za poslední desítky let. Kladně zapůsobily například nové kruhové objezdy. Jeden z nich snížil riziko u Rakvic, další jsou v Mikulově nebo poblíž Horních Bojanovic.

„Snažíme se o stavební úpravy, návrhy posíláme správcům silnic. Někdy ale trvá i čtyři roky, než se je podaří prosadit," říkal vedoucí dopravního inspektorátu Jiří Mach.

V následujících měsících se policisté s bílými čepicemi výrazně zaměří na chování chodců a cyklistů. Loni lidem na kolech rozdali 286 pokut. „Velké procento z usmrcených při nehodách jsou totiž právě chodci nebo cyklisté. Na druhou stranu jsme velmi rádi za ty, kteří používají reflexní vesty," zmínil Klimus.

trestná činnost na Břeclavsku

rok trestné činy objasněnost
2010 1790 597
2011 1810 690
2012 1807 693