Bedlivě střežená hradní delegace zavítá nejprve do Střední vinařské školy ve Valticích. „Jde o vzácnou návštěvu. Jsme velmi rádi, že si vybral právě naši školu, protože je výjimečná," pochvalovala si tamní ředitelka Ivana Machovcová.

Ve „vinařce" se ve stejný den shodou okolností uskuteční mezinárodní soutěž 
v řezu révy vinné, Zemanovi lidé s jejím shlédnutím však 
v programu nepočítají. Uskuteční se schůzka s vedením školy a následně čtyřicetiminutová diskuze se studenty. „Budou se moci zeptat na vše, co je trápí," podotkla Machovcová.

Ta s kolegy připravila Miloši Zemanovi i dárek. „Dostane kolekci výrobků naší školy," doplnila ředitelka bez dalších podrobností s tím, že jde o překvapení. Prezident se poté přesune na valtické oddělení cizinecké policie a zúčastní se debaty na téma ochrany hranic.

Odpoledne Zeman stráví na Mikulovsku. Ve městě pod Pálavou se zastaví na městském úřadě, pro diskuzi s obyvateli následně poslouží sál na zámku. Tam také podepíše pamětní list a dekoruje městský prapor prezidentskou stuhou. „Podle harmonogramu, který máme k dispozici, má být návštěva na úřadu kratší. Vzhledem k tomu, že půjde o setkání se zastupiteli, budeme se snažit jim dát prostor," zmínila mikulovská místostarostka Marie Leskovjanová ze sdružení Ženy pro Mikulov.

Vedení města hodlá s prezidentem pokračovat v debatě týkající se zabezpečení hraničních přechodů. „Týká se nás aktuální situace v celé Evropě, tedy situace s migranty. Na návštěvu se speciálně připravovat nemusíme. Budova městského úřadu je připravená vždy velmi pečlivě a seriózně," ujišťovala Leskovjanová s úsměvem.

Ani z Mikulova neodjede Zeman s prázdnou. Co dostane, však místostarostka nechtěla prozradit.

Přípravy se naopak uskuteční v mikulovském hotelu Zámeček. Prezident tam zasedne k pozdnímu obědu. „Sestavili jsme speciální prezidentská menu, ze kterých si může předem vybrat," poznamenal hoteliér Josef Ševčík.

Břeclavsko se stane závěrečnou kapitolou Zemanovy návštěvy na jižní Moravy. 
V minulých letech zavítal také do Břeclavi či Lednice. Drtivá většina lidí, která si nenechala ujít veřejnou diskuzi, vyprovázela hlavu státu potleskem. Objevilo se však i několik červených karet značících nespokojenost s kroky 
a chováním prezidenta.