Na úpravu svahu, který s sebou před rokem bral zahrady rodinných domů, padlo celkem jedenáct tisíc kubických metrů kamene. Odtěžení půdy a navážení velkých kamenů trvalo dlouhé měsíce. Náklady se zastavily na zhruba čtyřiaosmdesáti milionech korun, větší část pokryly peníze z Evropské unie. Na dotaci čekala obec několik let. Dílem přispěl také Jihomoravský kraj, zbytek doplatily Bulhary samy. Deště se tehdy „trefily" do období, kdy firma se zabezpečováním začínala nezávisle na výkyvu počasí. Přívaly vody tehdy ještě umocnily už tak rizikový stav.

„Snad už nikdy"

V obci měli problémy s místem delší dobu. Mělo špatnou statiku a neustále hrozilo sesunutím. Podle starosty došlo v roce 2006 dokonce ještě k většímu sesuvu než o osm let později. Obyvatelé Bulhar však doufají, že se problém po pozemní úpravě do budoucna vyřeší. „Situace se mě naštěstí osobně nedotkla. Ale věřím, že nyní po podepření svahu už se podobná situace opakovat nebude," vyjádřila se například Klára Úlehlová.

Stav nebezpečí panoval kromě Bulhar také blízko Novomlýnských nádrží. Velké škody napáchaly přívalové deště ve Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově. Na všech těchto místech zasahovali policisté i hasiči. „Od té doby jsme žádný podobně velký zásah neměli. Myslím, že ani v minulosti ne," zamýšlel se velitel břeclavských hasičů Tomáš Havlík.

Na tehdejší práci vzpomínal jako na náročnou. „Nejtěžší byla asi hned zkraje domluva postupu všech sborů a jednotek. Při těchto akcích je také problém, pokud dojde k poruše techniky. To se musí řešit přímo na místě," připomněl Havlík.

V oblasti do začátku října zasahovalo více než pět set hasičů, v obcích se pohybovalo skoro tři sta padesát policistů. „Vždycky člověku něco utkví v paměti. Ale pak se stane něco nového, co tu danou vzpomínku přehluší. Je to o aktuálnosti," nenašel Havlík v paměti chvíli, která by mu výrazně utkvěla.

MICHAL HRABAL