„Je nám jasné, že bez takové pomoci není možné, aby tady úhoř vůbec existoval. Je to taková záchrana tohoto druhu," sdělil jednatel hodonínského rybářství, které má lednické rybníky v nájmu, Oldřich Pecha.

Hodonínští vysadili úhoří monté už před dvěma lety, za rok by na akci chtěli zase navázat. Mimo jiné se poté zaměří na množství úhořů, kteří se dožijí dospělosti. Ti nové vysazení mají zatím kolem deseti centimetrů. „Uvidíme, kolik se jich objeví při výlovech. Zatím se objevují sporadicky. Letos jsme přivezli patnáct tisíc kusů, což nás stálo asi jednatřicet tisíc korun. Monté jsme vysadili do Nesytu na třech místech," pokračoval Pecha.

Úhoři jsou druh, který nesetrvává na jednom místě, ale migruje. Pecha nevylučuje, že na něj díky tomu narazí rybáři mimo vody Lednicko-valtického areálu. Pokud si chce někdo koupit úhoře na trhu, zaplatí za kilo kolem 350 korun.

„Ryba je to oblíbená, ale je velmi málo k dostání. Z našich vod mizí a navíc nemá možnost větší migrace kvůli překážkám, jakými jsou například přehrady. Právě proto jí rybáři pomáhají tím, že ji dovážejí a vysazují," doplnil jednatel. Úhoř se živí jikrami ostatních druhů ryb a organizmy ze dna rybníka.

Rozmnožuje se v oblasti Bermudského trojúhelníku. Ze Sargasového dopluje k Evropě, kde se odchytává a pak vysazuje do vnitrozemí.