Šakvičtí vyzvali k odvozu neoprávněně umístěných obytných buněk, přívěsů 
a chatek už v lednu. Nestalo se. „Některé vlastníky se nám nepodařilo dohledat. Přistupuje se k tomu tedy jako k nalezené věci. Dopadne to nejspíš tak, že majitelé pozemků, na nichž stavby stojí, je budou muset zlikvidovat na vlastní náklady," sdělila starostka Šakvic Drahomíra Dirgasová.

Podle ní si někteří z rybářů udělali zázemí i v místech patřících Pozemkovému úřadu. „Jiní vlastníci pozemků 
o chatkách ani nevědí. Jednáme se stavebním úřadem. Hledáme řešení, aby se nestalo běžnou věcí, že někdo přijde a něco si postaví, kde ho napadne. Uděláme všechno pro to, aby se tak nedělo," doplnila Dirgasová.

Kdy se podaří situaci vyřešit, v úterý netušila. Další jednání s úředníky se uskuteční příští týden. Dohoda o následném postupu padne tam.

Šakvic se problém dotkl převážně v minulých měsících a letech. Naopak dlouhodoběji se rybáři scházejí 
u Pavlova nebo Pasohlávek. Patřil k nim například Břeclavan Jaroslav Švach, který už ale z přetahované s Povodím Moravy vycouval. „Viděl jsem, že to nemá východisko. Co jsem tam měl, jsem prodal. Celé se to odvíjí od chvíle, kdy se ve větším začalo podnikat v turismu. Do té doby jsme nikomu nevadili. Když nádrže vznikly, rybáři tam byli a místo udržovali. Většina s povolením fungovali na soukromých pozemcích," reagoval Švach.

Ten tvrdí, že boj se silnějšími soupeři pravděpodobně nebude možné vyhrát. I proto odešel. „Zajímavé je, že na břehu u Dolních Věstonic mohou stát zděné stavby se stavebním povolením. U Pavlova je černou stavbou i přístřešek," poukazoval muž na dvojí metr, jenž ve sporu spatřuje.

Břeclavský deník Rovnost informoval o počátku tažení Povodí Moravy proti desítkám rybářských příbytků před půl rokem. Vodohospodáři chtějí místem vést biokoridor. Kam se situace od té doby vyvinula? Žádosti o dodatečná povolení, zamítnutí či odvolání stále létají mezi rybáři a úředníky v regionu a na kraji. „Koná se řada jednání, pomyslný míč je na straně stavebního úřadu v Mikulově. Kdy biokoridor vznikne, tak zatím nelze říct," oznámila mluvčí povodí Gabriela Tomíčková.

Vedoucí mikulovského úřadu Leona Alexová v úterý potvrdila, že se jednání dotkla dosud jen některých staveb. Po administrativní výměně s kolegy na kraji nedošlo k pravomocnému rozhodnutí. „Dokud se to nepodaří, nebudeme zahajovat další řízení, protože na to nemáme kapacity," říkala Alexová.

Rybáři požádali o dodatečné povolení příbytků. Verdikt z Mikulova: zamítnuto. Rozhodnutí přikývl také kraj. „Vedeme řízení o odstranění, hotovo ale ještě není," poznamenala vedoucí.