Ale co, další „perla" vyslovená Milošem Zemanem jistě nezkazila úsměv ve tváři nejúspěšnějším vinařům.

Mezi nimi ve středu na Pražském hradě nechyběli ani Miloš Michlovský a Bronislav Vajbar, oba z Rakvic. „Pro vinaře je to velká pocta dostat se díky vínu až na Hrad a přebrat diplom od prezidenta republiky. Bylo s ním příjemné povídání, vínu rozumí," podělil se ve čtvrtek o zážitek rakvický Vajbar, jehož hned dvě ledová vína se dostala do letošního Salonu vín.

Na Pražském hradě si prezident Zeman ve středu přiťukl s nejúspěšnějšími vinaři Národní soutěže vín. Diplomy předal i rakvickým vinařům Miloši Michlovskému a Bronislavu Vajbarovi.

OCHUTNÁVKY NA ZÁMKU
- Salon vín ČR je prestižní ocenění sta nejlepších vín navazující na Národní soutěž vín
- každý rok je nová expozice umístěná ve sklepech valtického zámku
- letos jde o 74 vín bílých, 23 červených, dvě šumivá a jedno růžové
- celkového šampiona získalo potřetí v řadě Zámecké vinařství Bzenec

Michlovský a jeho Vinselekt se v patnáctém ročníku této celoroční degustační expozice stovky nejlepších vín České republiky mohou pochlubit nejlépe hodnoceným červeným vínem Laurot 2012, výběr z hroznů. Rakvičan získal ocenění i za nejlepší kolekci.

Salon vín se zájemcům otevře na valtickém zámku již tuto sobotu. A pro návštěvníky má i novinky. „Tou hlavní je nová degustační místnost pro řízené ochutnávky vín. Dosud jsme je pořádali ve sklepě, kde chodí návštěvníci při volných degustacích. V nově vyčleněném prostoru nechybí doprovodné prvky, jako třeba naučné tabule o odrůdách a vinařských oblastech," uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které Salon vín provozuje.

Jak dodal, zlepšili i informovanost pro návštěvníky ze zahraničí. „Rozšiřujeme anglickou verzi našich webových stránek s využitím prezentací pro chytré telefony," podotkl Krška.

Degustační programy se podle něj nemění, stejně jako otevírací doba. Zájemci mohou přijít ochutnat vybrané vzorky vín vždy od úterý do soboty, od června pak i v neděli. Na výběr mají ze tří základních degustací – volné, řízené a vybrané kolekce vín. Ty jsou pak dál rozdělené.

Na Pražském hradě si prezident Zeman ve středu přiťukl s nejúspěšnějšími vinaři Národní soutěže vín. Diplomy předal i rakvickým vinařům Miloši Michlovskému a Bronislavu Vajbarovi.

A jakou nejčastější otázku letos od návštěvníků očekává hlavní sommelier Marek Babisz? „Lidé se tradičně nejvíc ptají, proč Tramín červený je bílé víno," řekl odborník se smíchem.

S těmito „neználky" by možná Miloš Zeman neměl slitování. „Člověk, který nikdy nenavštívil sklípek, který nikdy neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem," poznamenal prezident na setkání s vinaři. Své zástupce v Salonu vín má pětadvacet vinařství z Břeclavska.