Návrh nakonec podpořilo devatenáct zastupitelů, pět bylo proti a tři se hlasování zdrželi. Rozpočet počítá s příjmy 473 milionů korun a výdaji 572 milionů. „Do investic, oprav a údržby městského majetku půjde příští rok celkem sto sedmdesát jedna milionů korun. Sto dvacet šest na investice a pětačtyřicet na opravy. Rozpočet je dělaný tak, aby umožnil zachovat všechny služby poskytované městem a zajišťuje také další rozvoj města," uvedl místostarosta Jaroslav Válka z ČSSD.

Proti stávající podobě však bylo hned několik členů opozice. „Neznám břeclavské zastupitelstvo, které by hospodařilo tři roky po sobě se schodkem. Lidé ten letošní budou nazývat rozpočtem hospodářské nezodpovědnosti. Považuji ho za rizikový," řekl opoziční zastupitel za ODS Luboš Krátký.

Starosta okresního města Pavel Dominik mu oponoval. „Mezi schodkovým a špatným rozpočtem není rovnítko," reagoval.

Schodkový rozpočet plánuje vedení města i v roce 2018. Hospodařilo s ním také loni, i když výše nakonec nedosáhla na předpokládaných čtyřiasedmdesát milionů. Schodek se dostal na dvanáct. „Narážíme na majetkové problémy, které se vlečou neúměrně dlouho," naznačil Válka.

Komplikace při investicích podle něj nastaly například při plánovaném rozšíření hřbitova a s ním související stavby nové smuteční síně.

S podobou rozpočtu přesto nesouhlasí ani opoziční zastupitel za KDU-ČSL Richard Zemánek. „Podpořit jej nemohu. Chybí mi tam skromnost a snaha hledat peníze nejdříve u sebe. Zvyšují se náklady pro muzeum, pro Terezu, část peněz projíme. Skladba se mi zdá špatná," sdělil.

Kromě smuteční síně patří mezi hlavní investice výměna semaforů v celém městě nebo nové parkoviště u nemocnice. Část bude hrazená z úvěru, který si vzalo město v minulém roce. V rozpočtu se počítá i s navýšením dotací o několik milionů na kulturu, sport a sociální oblast.