„Na takový košt se dostanu tak jednou dvakrát do roka," usmíval se uvolněný Štěch.

A vzpomněl mimo jiné i košt v Pavlově, na který ho pozval kolega senátor Jan Hajda. „Víno doma s paní pijeme, sklenku si vždycky rád dám," neskrýval šedesátiletý Jihočech, který stál osm let v čele odborů, svůj vztah k vínu.

A pokračoval. „Dříve jsme to měli rozdělené. Bílé víno jsme pili moravské, červené pak ze Španělska, Ameriky nebo z Jihoafrické republiky. Ale v posledních letech jsme narazili na velmi kvalitní červená vína z Moravy, takže dnes už prakticky pijeme jen moravská vína," prozradil.

První muž horní parlamentní komory se těšil, že ochutná i víno na vrbickém koštu. Přijel na něj, aby předal ceny nejlepším. Sedm originálních vrb pro šampiony si udělali Vrbičtí sami, ve vlastní keramické peci. „Když jsem byl před rokem v Brazílii, domluvil jsem na degustaci i nějaká vína od vinařů z Vrbice a okolí. Měla úspěch. V listopadu pak letěla do Brazílie senátní delegace s podnikateli a mě požádali, abych letěl s nimi. I s vinaři. Byl s námi také předseda senátu Milan Štěch, kterého jsem poznal jako fajn člověka. Proto jsme se ho rozhodli pozvat na naši výstavu vín," přiblížil člen sdružení vrbických vinařů Luboš Maštalíř, jak se Štěch na Vrbici vlastně dostal.

Víc si přečtěte v pondělním tištěném vydání Břeclavského deníku Rovnost