Tři, dva, jedna… Pouhé hodiny již zbývají do zahájení lyžařské sezony na nejníže položené sjezdovce ve střední Evropě. Od sobotního rána zaplní areál v Němčičkách děti, které se přijedou učit, jak se na lyžích pohybovat. Od příštího týdne pak provozovatelé počítají s houfnějšími návštěvami rekreačních lyžařů. Ceníky zůstaly stejné.

„Proč se tam vydat? Sjezdovka je v našem regionu, je dostupná téměř pro každého. Ať už co se týká vzdálenosti nebo cen. Celý areál je hodně rodinný, pro rozlyžování na začátku sezony je to ideální," pochvalovala si Břeclavanka Kamila Benčová, která v Němčičkách působí také jako instruktorka.

V místě se už uskutečnila úvodní lyžařská burza a sjezdovku už předběžně vyzkoušelo několik nedočkavců. Spokojit se však museli zatím jen s třetinou zasněžené plochy, na zbytku je pouze umělá hmota. „Více jsme toho nezasněžili, protože nebyly takové mrazy, aby to mohlo být jinak," poznamenal správce areálu Jaroslav Stávek.

Jakým tempem se letošní sezona rozjede, záleží na počasí. I kdyby bylo skoupé na sníh, provozovatelé doufají alespoň v teploty pod minus dvěma a půl stupni Celsia. Na této hranici mohou uměle zasněžovat. „Máme systém nastavený tak, že když teplota klesne, kam potřebujeme, dostaneme zprávu na mobil. Před pár dny takto kluci zasněžovali o půl třetí ráno. Musíme využívat každé možnosti," říkal Stávek.

Ceny za služby
Třiadvacet jízd o víkendu: 200 korun pro dospělé, 170 pro děti do patnácti let.
Půjčení lyží, holí a bot na jeden den: 200 korun. Na týden: 500 korun.
Půjčení snowboardu s botami na den: 250 korun. Na týden: 1100 korun.
Montáž vázání: 150 korun

* jde pouze o výběr z ceníků

K pokrytí celé sjezdovky nižší vrstvou stačí v Němčičkách dva mrazivé večery. Stávek nezastírá, že by si přál, aby se letošní zima vyvedla minimálně jako ta loňská. Lyžaři přijížděli zhruba do půli března.

Jestli tomu tak bude i letos, je s otazníkem. Jistá je naopak jiná věc. Ceny za vlek, půjčení vybavení a servis zůstaly stejné. Návštěvníci se však nemohou těšit ani na žádnou novinku. „Všechno jsme nechali tak, jak to bylo. Včetně cen, nezdražovali jsme," vzkázal Stávek. Návštěvníci podle něj průměrně volí dvacet až třicet jízd.

Mezi nejčastěji viděnými lyžaři na sjezdovce budou školáci. Podle Stávka se o kurzy hlásí čím dál více zástupců základní škol. „Program už je nabity, něco jsme přesto doplnili do odpoledních hodin. Zájem je opravdu velký, protože dětem půjčujeme veškeré vybavení za tři sta padesát korun na celý týden," dodal správce.

Mezi účastníky prvního kurzu bude například Renata Miklínová z Podivína. Její devítiletá dcera se do Němčiček vrátí druhý rok, čeká ji kurz pro pokročilé. „Jsme tam velmi spokojení, výsledky jsou patrné. Opravdu jsme nadšení," reagovala žena.