Až dojde v září pětiletá Izabela Kábelová do mateřské školy, bude to její poslední rok docházky. Pak již nastoupí do první třídy. Mateřskou školu vnímá její matka, Romana Kábelová z Hustopečí na Břeclavsku, jako skvělou přípravu. „Zvykla si na děti, naučila se komunikovat v kolektivu a respektovat paní učitelku. Celkově se zklidnila a taky si odnáší vždy plno zážitků,“ vyzdvihla Kábelová.

Že by dceru do školky nezapsala, nezvažovala vůbec. Od září už takovou volbu ani rodiče předškoláků mít nebudou. Dětem zákon nově nařizuje jeden rok povinné docházky.

I přesto se ve Znojmě letos k zápisu nedostavilo pětačtyřicet dětí z celkem 332 předškoláků. „Odbor školství ověřil, zda děti, které se k zápisu nedostavily, nenavštěvují jiné mateřské školy mimo Znojmo a okolí. Následně jsme odeslali dopisy s upozorněním rodičům,“ sdělila vedoucí znojemského odboru Denisa Krátká.

co přináší novela
• Od 1. září 2017 začíná platit povinné předškolní vzdělávání. S tím souvisíi povinnost obcí určit školské obvody pro mateřské školy.
• Nárok na umístění dětí v mateřské škole ale neznamená, že všechny děti budou do spádové mateřské školy také docházet. Stále bude na rozhodnutí rodičů, pro jaké zařízení se rozhodnou.
• Povinné předškolní vzdělávání bude ve veřejných mateřských školách bezplatné.

Část dopisů se jim však vrátila. Rodiny již na uvedených adresách nebydlely. „Dvaatřicet dětí se nám podařilo dohledat. Zjistili jsme, že buď navštěvují školku někde jinde či žijí trvale v zahraničí,“ vysvětlila Krátká.
Stejné vyústění mělo i pátrání v Hodoníně či Břeclavi. „Děti nepřihlásilo zhruba třicet rodin. Jedná se v drtivé většině o ty, které dlouhodobě žijí v zahraničí,“ potvrdil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

V Hodoníně se číslo zastavilo na osmatřiceti. „Co se týká případného zanedbání ze strany rodičů, ve smyslu nesplnění povinnosti zajistit pro své děti předškolní vzdělávání, to jsme nezaznamenali,“ uvedla Martina Prokopová z tamního odboru sociálních věcí a školství.

Pokud se ukáže, že děti nenastoupily nikam, rodičům hrozí až pětitisícová pokuta. „Dopustí se přestupku a ten pak následně projednává obecní úřad obce s rozšířenou působností,“ zmínila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

K povinnému roku ve školce se musí přihlásit všechny děti bez výjimky. Rodiče si můžou vybrat z několika variant. Ať už denní docházku do školky, individuální vzdělávání nebo školku v zahraničí.

Podle odborníků je dítě, které nechodí do mateřské školy, v nevýhodě. „Většinou mu pak ve škole dělá problémy dodržovat pravidla skupiny, která si v domácím prostředí nemá šanci osvojit,“ upozornila ředitelka Pedagogicko psychologické poradny v Hodoníně Jana Taptičová.

O důležitosti rozvoje předškoláků mluvila i ředitelka Mateřské školy Pastelka v Hustopečích Blanka Nešporová. „Nic je nepřipraví tak dobře. Většina rodičů si je toho vědoma,“ doplnila Nešporová.