Podle ladenské starostky Renáty Priesterrathové se počítá i se zvýšením kapacity. „Rozhodli jsme se ke stěhování přistoupit z důvodu nevyhovujících prostor ve stávající mateřské škole. Chceme mít kapacitu pro tři třídy, tedy zhruba sedmdesát dětí," uvedla v pátek starostka.

Ve hře byla i přestavba staré školky. Tuto variantu nakonec představitelé Ladné zavrhli. „Náklady na rekonstrukci by byly zhruba stejně vysoké, jako investice pro novou stavbu. Odhadem kolem sedmnácti milionů korun," spočítala Priesterrathová.

K zakoupenému domu patří větší pozemek. „Nyní nás čeká příprava projektu, vyřízení stavebního povolení a další záležitosti," doplnila.

V současnosti má školka otevřené dvě třídy. V budoucnu by pro potřeby obce nemusela být dosavadní kapacita dostačující. „V Ladné plánujeme i výstavbu bydlení. Mladí lidé mají zájem u nás v obci žít," tvrdí starostka. Opuštěné prostory mateřinky mohou podle ní posloužit například k výstavbě bytů pro mladé rodiny.

Ladenští se pouštějí do více školních projektů. A vyhlíží dotace. Už v příštím roce má přijít na řadu oprava budovy základní školy. „Také zde je projekt hotový a vyřizují se náležitá povolení," doplnila představitelka obce s necelými třinácti sty obyvateli.