Pracovník zavedené pálenice Petr Tichý je ještě o něco optimističtější. „Mysleli jsme, že sezona bude horší, ale vypadá to na lepší průměr. Termíny se plní. Zase pojedeme nonstop čtyřiadvacet hodin denně včetně sobot a nedělí. Loni to bylo od srpna do poloviny září, letos by to mohlo být podobné," odhadoval Tichý. Sušší rok se podle něj projevuje hlavně hustším kvasem.

Hrušecká pálenice funguje už dva týdny, otevřela dvacátého července. V první dny přivezli pěstitelé třešně, višně a loňské švestky. „Minulý týden jsme pálili také medovinu, bylo to zajímavé, voňavé. Někdy umí přijet také s jahodami a ostružinami, ale ty budou až později," vyjmenoval s tím, že nyní dominují meruňky.

K pátečnímu dni už 
v Hruškách vypálily své přebytky téměř čtyři desítky pěstitelů. Loni jich bylo za celou sezonu pro srovnání 949, v rekordním roce 2013 dokonce 1114. A cena? „Zákazníci zaplatí za jeden litr padesátiprocentní pálenky 133 korun," informoval Tichý.

O osm korun nižší než v Hruškách je cena v rakvické pálenici. Sezona pálení začala v Rakvicích v pátek. „Myslím, že bude slabší, objednávek není tolik. Pár lidí se ozvalo ohledně třešní, stěžejní jsou ale meruňky," potvrdila za rakvickou pálenici Olga Tomešová.

Podle ní ale letošní rok nakonec nemusí být tak špatný. „Uvidíme, jak dopadnou švestky, hrušky a další pozdější druhy ovoce. Záleží hlavně na tom, jestli, kdy 
a v jakém množství přijde voda," nelámala by Tomešová zatím hůl nad celou sezonou.

Vypálit meruňky vyrazil v pátek do pálenice třeba Petr Houžvička z Podivína. Zhruba tři sta kilogramů kvasu přivezl do Hrušek. „Jezdím sem pravidelně. Mám starší stromy, úroda byla překvapivě dobrá, se sbíráním pomohly děti. Já sice pálenku skoro vůbec nepiji, ale je to originální dárek pro přátele a klienty," usmíval se advokát.

Největší letošní novinkou 
v hrušecké pálenici je odpeckovač výpalků. „Je to cesta 
k minimalizování odpadu. 
A zajímavá surovina, která se využívá například k topení," řekl Tichý, který je zároveň agronomem a sklepmistrem.

Mezi zavedené a zároveň často diskutované služby patří takzvané „zestařování". Ultrazvukový přístroj, který se používá například na čištění šperků, upraví za patnáct minut čerstvý destilát na zralou pálenku. „Docela se to ujalo. Za pár minut se z destilátu uvolní nežádoucí plyny, které by se odvětrávaly delší dobu. Hlavně meruňkovici to pěkně zjemní," tvrdil Tichý.

Podle něj si dnes dává meruňkovici „zestařit" asi polovina klientů. „Většina z těch, co to zkusila, pokračuje. Nikomu to ale nevnucujeme, záleží na každém," zdůraznil.

co se pálí

V pálenicích je povolené zpracovávat výhradně ovoce, které pěstitel sám vypěstoval. Výrobu destilátů z nakoupeného ovoce zákon zakazuje. Mezi nejčastěji pálené druhy ovoce patří meruňky, švestky, hrozny, jablka, hrušky, třešně a višně.