„Příští rok uplyne patnáct let od okamžiku, kdy na české koleje vyjela poslední vlaková pošta. Protože si myslíme, že by tato – pro nás, kteří jsme ji vykonávali – nejkrásnější profese neměla upadnout v zapomnění, rozhodli jsme se zakoupit historický poštovní vůz typu Rybák. A instalovat v něm soukromé muzeum fotografa a bývalého pracovníka vlakových pošt Petra Študenta," uvedl jednatel Společnosti moravských okresních drah Marek Tomek.

Ukáží, jak to bylo

Poštovní vůz byl vyrobený v roce 1949 v podniku Tatra Kolín. Česká pošta ho vyřadila z provozu v roce 1993. „Chtěli bychom ho zrestaurovat do podoby, v jaké jezdil koncem osmdesátých let, tedy ke konci své poštovní kariéry," svěřil se s plány nadšenec.

Nakolik se záměr daří naplňovat, mohou návštěvníci muzea posoudit při jeho prohlídce. V Pohořelicích bude expozice s množstvím dobových fotografií, dokumentů a předmětů běžné denní služby k vidění po celou sobotu a také v neděli dopoledne.

„Poté se poštovní vůz zařazený do historické soupravy vydá ve 13:40 hodin do Vranovic. Po dobu jízdy bude poštovní osazenstvo simulovat běžnou pracovní činnost ve vlakové poště na konci osmdesátých let. Posádka složená z bývalých zaměstnanců pošt bude při své práci používat dobové pracovní pomůcky a věrné napodobeniny poštovních zásilek," popisoval Tomek.

Vranovičtí si poštovní vůz s muzeem mohou prohlédnout v neděli na tamním vlakovém nádraží, a to od půl třetí odpoledne do devatenácti hodin.

Muzeum vlakové pošty budou moci zájemci navštívit také každý prázdninový víkend na nádraží v Lednici.