Jeden z myslivců vinicemi každý den prochází a chrání úrodu vinařů od sedmi ráno do šesti večer. Na místě se budou muži střídat až do úvodních říjnových dnů. „Je to operativní stav. Podle toho, jak bude vinobraní pokračovat, může dojít k prodloužení. Třeba minulý rok myslivci hlídali vinice jenom do konce září," poukázal velkobílovický vinař Jan Osička na loňský špatný ročník. Tehdy úrodu výrazně ovlivnily vydatné deště.

Dohled člověka je při střežení vinohradů nejspolehlivější, zároveň ale také nejdražší. Ve Velkých Bílovicích se to přesto vyplácí. „Příspěvek pokryje hlavně náklady na náboje," nechal se slyšet Osička. Každý myslivec, který má službu, vystřílí podle Polácha minimálně dvacet brokových nábojů denně. Mezitím nachodí průměrně sedm kilometrů.

Nač ptáci navyknou

Velkobílovickým vinařům myslivci pomáhají třetím rokem. „Snažíme se bránit všemi možnými způsoby. Jde o formu plašení. Na děla a různé atrapy ptáků si špačci po čase zvyknou, ale pomoc myslivců zatím funguje," pochvaloval si Osička.

Ptáci patří v období sklizně k největším strašákům, početné hejno dokáže vinařům značně uškodit. I kvůli tomu vznikla v minulých letech vyhláška o postupu pro usmrcování špačků. „Lze však střílet pouze do okraje hejna čítajícího odhadem minimálně tisíc špačků obecných," píše se v dané vyhlášce.

Škůdce může být zabitý pouze loveckou brokovou zbraní, popřípadě kombinovanou. Takovou používají právě myslivci.

Problémy se špačky řeší 
i v dalších vinařských obcích a městech. Jejich vedení současně řeší stížnosti obyvatel na hluk z plynových děl. Ta 
v minulosti nechávali někteří jejich majitelé zapnutá i v noci, ačkoliv je to zakázané. Klid platí mezi desátou večerní 
a šestou ranní.

V Hustopečích kvůli tomu vydali v roce 2013 zvláštní vyhlášku. Pomohla. Letos tam děla zatím mlčí. „Žádnou stížnost hlášenou nemáme. Plynová děla střílejí, ale jenom přes den, kdy je to povolené," zmínil hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta.

MICHAL HRABAL