Prvním vagónem takzvaného Preventivního vlaku je speciální kinovůz. „Sestřih krátkých filmů ukáže žákům 
a studentům reálné záběry následků železničních neštěstí, když vlak přejede člověka, nebo automobil vjede na přejezdu přímo pod vlak. Zařazený je i krátký film, ve kterém dívka popálená elektrickým proudem líčí svou největší životní hloupost," popsala mluvčí spolupořádajících Českých drah Radka Pistoriusová.

Poté zamíří účastníci na stanoviště s hasičskou technikou. Drážní hasiči jim předvedou reálné ukázky své práce a mladé lidi také zapojí do poskytování první pomoci.

Na závěr pak budou studenti a žáci v konferenčním voze vybaveném moderní technikou diskutovat s odborníky, kteří se vyšetřováním nehod na železnici zabývají. Policisté je upozorní nejen na rizika spojená s pohybem 
v blízkosti kolejí a při cestování vlakem, ale i na následky vandalství nebo sprejerství. „Přednášené případy jsou ze skutečného života, staly se a jsou za nimi poškození i pachatelé. Snahou je vzbudit 
v dětech potřebu zamyslet se nad vlastní zodpovědností," doplnila Pistoriusová.

Vlak, do kterého je vstup zdarma, se školákům na břeclavském nádraží po oba dny otevře od osmi do čtrnácti hodin. „V Břeclavi jsou už všechny termíny obsazené," potěšil mluvčí Českých drah zájem škol z města a okolí.

Od roku 2007 prošlo Preventivním vlakem přes deset tisíc žáků a studentů ve 27 městech České republiky.