Do penzionu vinaře Lubomíra Zborovského ve Velkých Pavlovicích přijíždí s koly zhruba devadesát procent hostů. A téměř každý z nich spojuje výlety do okolí s ochutnávkou vína. „Většinou se mi pak i pochlubí, kde a u kterého vinaře byli. A když je velké horko a na víno nemají chuť, nebo to přeženou, dají si pivo," nechal se slyšet Zborovský.

Mnohým tak nahrává rozhodnutí senátu, který cyklistům odhlasoval až 0,8 promile alkoholu v krvi. Návrhem novely se budou ještě zabývat poslanci.

Na Břeclavsko zasahuje i rozsáhlá síť zhruba dvanácti set kilometrů Moravských vinařských stezek. „Vinařská turistika zažívá obrovský boom. Téměř nad každým sklepem se staví ubytovací zařízení. Právě stezky byly jedním z impulzů, které nastartovaly tento trend. Nejvíce cyklistů je asi v Lednicko-valtickém areálu a v okolí Mikulova," řekla Eva Kvapilová z Nadace Partnerství, která stezky spravuje.

Podle ní bude dobře, pokud novela silničního zákona projde i poslaneckou sněmovnou. „Někteří ani nevědí, že platí nulová tolerance. Navíc nejde jenom o vinařské stezky, ale každý cyklista, který ujede padesát kilometrů se zastaví na pivo a dá si ho," je přesvědčená Kvapilová.

S jejím názorem souhlasí i Zborovský. „Nikdy to nikdo neřešil. I dříve se jezdilo pod vlivem. Policie je do jisté míry shovívavá. Pokud lidé jedou po cyklostezce a nejsou úplně na mol, policisté je tolerují," uvedl vinař.

1200
kilometrů má síť Moravských vinařských stezek. Na Břeclavsko zasahuje Velkopavlovická a další.

Ve Velkých Pavlovicích i další městech a vsích se konají akce, věnované přímo cyklistům a vínu. Jako například Expedice krajem André. „Tam jsou v každé obci tři nebo čtyři nalévací místa. Záměr akce je, aby cyklisté ochutnali na kole co nejvíce vín. Kvůli tomu sem jezdí. Když jsem byl v Třeboni, byly tam letní zahrádky a hospůdky nachystané vyloženě pro cyklisty. A všude se točilo pivo," zmínil Zborovský.

Počet účastníků na podobných akcích každoročně stoupá. „Vidíme to na vinařských akcích, které pořádáme na vinařských stezkách. Spousta lidí přijede na akce na kole a ochutnají tam vzorek vína. Na festivaly otevřených sklepů ale většina chodí pěšky, protože se to nedá skloubit s bezpečností. Takových akcí přibývá a je problém je vtěsnat do kalendáře. Je minimálně tři sta padesát otevřených sklepů, pak jsou na mnoha místech foklorní akce spojené s vínem," zmínila Kvapilová.

Zájem turistů o kola potvrdil i provozovatel cyklopůjčovny v Lednici Miroslav Peňáček. „Jejich počet mírně stoupá. Záleží i na počasí. Letos je v tomto ohledu zatím dobrý rok. Za měsíc půjčíme v sezoně asi dvě stě kol," vypočítal Peňáček a doplnil: „Občas se mě někdo zeptá, jestli policisté u nás staví i cyklisty. Zajímá to hlavně Slováky, protože tam mají také nulovou toleranci."