„Bývalý zaměstnavatel mě několikrát žádal, abych se vrátil. Budu v Brně v jednom vojenském zařízení. Dříve jsem byl vojenským důstojníkem, pak jen občanským zaměstnancem a tím tam budu zase,“ řekl Hausner.

Co jeho odchod pro obec znamená? Podle bývalého starosty Jana Korába (KDU – ČSL), který vedl Boleradice sedmnáct let a nyní je opozičním zastupitelem, především ztrátu schopného člověka. „Osobně jsem mu řekl, že najít do čela obce osobu jeho formátu, bude velmi těžké. Je potřeba, aby vztahy v obci zůstaly dobré. Tak, jak se je podařilo stmelit panu Hausnerovi,“ nechal se slyšet Koráb.

Eva Charvátová žije v Boleradicích dlouhá léta. Tvrdí, že rezignace ji zaskočila. „Že bych se kvůli tomu ale zlobila? To ne. Máme zastupitelstvo, které funguje. Nestala se žádná tragédie,“ zamýšlela se žena.

Odstoupení starosty je překvapivé zejména s ohledem na krátkou dobu, kterou v křesle prvního muže městyse strávil. Úřad vedl jen rok a půl. O odchodu navíc uvažoval už loni v září. „Ovšem když jsem nastupoval, nepočítal jsem s tím, že skončím tak brzy. I když přiznávám, že to bylo jednou z možností. Někteří lidé mohou být spokojení, jiní budou rozzlobení, ale stejně tak u nás bude parta lidí, kterým to bude jedno,“ sdělil Hausner.

Zvolí, ale kdy?

Když se ohlíží za necelou polovinou volebního období v čele Boleradic, vidí práci v centru obce: nové zastávky, přístřešky či venkovní pódium pro muzikanty. „Teď se navíc čeká, jak dopadne žádost o dotaci na opravy dětského hřiště. Tam mě mrzí, že už u toho nebudu. Alespoň tedy částěčně. Řekl jsem, že pokud bude nové vedení chtít, vypomůžu a poradím,“ oznámil Hausner.

O další roli v obci zatím příliš mluvit nechce. Minimálně však zůstane členem zastupitelstva. Zda bude i radním, je nejisté. Stejně jako datum volby nového starosty.

Obec v dubnu vede místostarosta Ladislav Horák, na němž je nyní potřebné svolání zastupitelů, již určí hlavu městyse. „Připravuju mail, který panu Horákovi pošlu s tím, že bychom se měli sejít co nejdříve. K nám řadovým zastupitelům se nedostávají zatím žádné informace, což mě od rady trochu mrzí. Zákon vyžaduje, že volba by se měla uskutečnit do třiceti dnů od rezignace. A to bude druhého května,“ řekl Koráb.

Horák byl včera mimo republiku. Z rozhovoru se omluvil se vzkazem, že je v Barceloně. „Chci, aby nám vysvětlil, jak se věci mají a zda jsou kandidáti, které navrhuje koalice. Je možné, že dojde k posunu na postech. Tím, že by se například pan Horák stal starostou, bychom museli navíc ještě volit místostarostu. Otázek je spousta a neměly by se odkládat,“ sdělil Koráb.

O starostovské křeslo už zájem nemá. A podobně jako Hausner si jméno kandidáta, pro kterého by zvedl ruku, nechal pro sebe.