O odchodu uvažoval už dříve, letos je však jeho krok definitivní. Nekandiduje a s ním v Rakvicích chybí celá ČSSD. „Důvodů, proč jsem se tak rozhodl, je více. Hlavně už by to měl dělat někdo mladší," říkal včera Vajbar.

V polovině devadesátých let nastoupil do zastupitelstva jako náhradník, protože se mandátu vzdala jedna z kolegyň. Nakonec ho kolegové zvolili starostou. Déle než on je ve funkci zřejmě jen František Trefilík z Novosedel. „Jestli jsem dokázal vše, co jsem chtěl, by bylo vyprávění na delší dobu. Podmínky v obci se rozhodně zlepšily, ale je to také dobou, možnostmi a hlavně rozhodováním zastupitelstva. Starosta na obci je pak od toho, aby věci dotahoval do konce," sdělil Vajbar.Pro zvětšení klikněte.

Končí také starosta nejmenší obce v okrese: Pavel Přibyl (nezávislý) z Kašnice. „Dělal jsem to čtyři roky a už dále nechci. Stejně jako zastupitelé. Při zaměstnání a dnešní životním tempu to není žádná legrace," reagoval Přibyl. Loučí se také dolnověstonický Jaromír Sasínek.

Minimálně na čtyři roky se snahy o působení v zastupitelstvu Břeclavi vzdal současný první muž tamní radnice Oldřich Ryšavý (ČSSD). Důvodem se staly spory uvnitř břeclavské stranické organizace. Ryšavý z voleb odstoupil poté, co ho rivalové zapsali až na chvost kandidátky. Stejně se zachoval rovněž odsunutý místostarosta Jaroslav Parolek a několik dalších.

To Luboš Kuchynka (ODS) v Hustopečích sice kandiduje, obhajovat post starosty však odmítl. „Potřebuji si na chvíli odpočinout, nebýt úplně nahoře v tom nejsilnějším větru," oznámil Kuchynka nedávno. Mimo jiné se tak rozhodl po několika nepříjemných zkušenostech, kdy například čelil žalobě jako předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav.

Naopak o další setrvání usiluje již zmíněný starosta Novosedel Trefilík. Zda místo obhájí a kdo nahradí končící tváře, bude jasnější už krátce po volbách. Konají se 10. a 11. října.