Dvacetiletá Anna Tišnovská se ohlédla směrem k přírodní pláži zatopeného lomu v Mikulově. „Je tady krásně, téměř jako v Chorvatsku. Voda je skvělá, žádný zápach chloru jako na koupalištích," uvedla studentka z Brna po svém pátečním dopoledním koupání.

Vápencový lom u Mariánského mlýna v posledních týdnech navštěvují davy lidí. O víkendech i více než tisícovka turistů denně, kteří tak vytlačili místní. Nápor dělá starosti ochráncům přírody a vedení mikulovské radnice.

Lom s průzračnou vodou je od loňska přírodní památkou. „Zjistili jsme, že se zhroutil vodní ekosystém, na němž jsme předtím začali pracovat. Ryby nemají klid. Zdrojem znečištění vody jsou opalovací krémy. Obojživelníci, kteří v lomu dosud přežívali, tam po skončení letní sezony zcela jistě nebudou," podělil se o své obavy Jiří Matuška ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava. Dodal, že problém ještě znásobilo panující sucho.

BÝVALÝ LOM V MIKULOVĚ
Zatopený vápencový lom na Janičově vrchu v Mikulově a jeho nejbližší okolí jsou přírodní památkou. Místo u Mariánského mlýna je zatopené od roku 2004. Koupání je povolené na vlastní nebezpečí. V místě platí zákaz rybolovu. Před čtyřmi lety tam ovšem chytil rybář netradiční úlovek – piraňu.

Matuška a další pracovníci agentury nyní hledají spolu s vedením radnice řešení situace. „Musíme do příštího léta přijmout nějaká opatření. Jednou z možností je zákaz koupání. Zatím žádáme návštěvníky o ohleduplnost k přírodě," poprosil Matuška.

Starosta Mikulova Rostislav Koštial tvrdí, že není zastáncem zákazů. „Chceme jít cestou kompromisu, nějaké regulaci se ale patrně nevyhneme," nechal se slyšet.

Koštial nevyloučil ani variantu, že agentura ochrany přírody vybere pro tuto přírodní rezervaci nějakého správce. Tím by se otevřela otázka možného zpoplatnění vstupu.

Turista Jan Adler má podobné zatopené lomy v oblibě. Ten mikulovský navštívil poprvé. „Byla by škoda, kdyby se to tady úplně uzavřelo. Na druhou stranu chápu, že příroda může trpět. Bohužel ne každý si po sobě uklidí. Lidé sem navíc vodí dost psů," všiml si mladý muž.

Adler je jedním z těch turistů, kteří vyhledávají přírodní koupání. Podle starosty Koštiala je letošní extrémně vysoká návštěvnost lomu kombinací ideálního počasí a lákání k „mikulovskému Jadranu" na webových turistických portálech a sociálních sítích, hlavně Facebooku. „Vše má ale svůj limit," poznamenal šéf radnice.

Starosta se musel navíc zabývat velkými komplikaci v dopravě. Na cestě k lomu je obtížné si vyhnout s auty, okolo jezdí i zemědělská technika. S málo místy na parkování si neukáznění řidiči poradili po svém. Auta odstavovali v parku. Hrozí jim pokuta za porušování dopravních předpisů.