Břeclavsko je nyní turisty obsazené. Především pak tradiční cíle návštěvníků jako je Mikulov, Pálava nebo Lednicko-valtický areál v čele se zámky. Ve srovnání s uplynulým rokem prochází infocentrem v Mikulově přibližně o dvacet procent lidí více. Denně je to kolem tisícovky příchozích. Dosavadním rekordem je pak třináct set návštěvníků, a to ještě zdaleka ne všichni turisté do infocentra zamíří.

Za celý loňský rok tam napočítali kolem sto dvaceti tisíc hostů, letošní předpoklad je ještě o třicet tisíc vyšší. „Převládají návštěvníci z České republiky, ale velký nárůst je Slováků, Poláků… Více je také Angličanů, Francouzů, Němců a Rusů. Loni bylo cizinců asi patnáct procent, teď je to kolem dvaceti až pětadvaceti," sdělila vedoucí mikulovského „ticka" Marcela Koňáková.

Z nárůstu množství turistů těží podnikatelé a živnostníci pracující v cestovním ruchu. Hotely a penziony na Mikulovsku jsou plné. A to jen ve městě pod Pálavou mají kolem dvou a půl tisíc lůžek.

STRACH VYCESTOVAT

Značný zájem je například o letošní novinku, kterou se stalo otevření archeoparku v Pavlově. Návštěvnost předčila očekávání už krátce po zpřístupnění a lidé se do prostředí představující život lovců mamutů hrnou dále. „Obecně hraje roli strach vycestovat do zahraničí. Lidé zůstávají v České republice. U cizinců zase působíme jako bezpečné místo. Je vidět, že mnozí zkracují cesty. Proto je tady spousta turistů z Polska," doplnila Koňáková.

Zatím bez statistik jsou v pasohláveckém autokempu Merkur, jehož návštěvnost se však více než u měst, vsí a tamních vinných sklepů odvíjí od počasí. „Zatím je brzy. Některé dny, kdy bylo horší počasí, nám udělaly trochu čáru přes rozpočet. Počet je ale zhruba stejný jako loni touto dobou," uvedla produkční kempu Marcela Čáslavová. Ročně do Merkuru zavítají desítky tisíc lidí.

Nebývalý zájem panuje také o zámek ve Valticích, v Lednici lze očekávat příjezd 400 tisíc návštěvníků.